buitenland

Dit weten we over aanslag nachtclub Istanbul

01 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse politie heeft een klopjacht geopend op de verdachte achter een aanslag op een nachtclub in Istanbul. Daar werd zaterdagavond het vuur geopend op een menigte, en werden zeker 39 mensen vermoord.

Volgens de autoriteiten gaat het om een terreuraanslag op de toeristische nachtclub Reina. Veiligheidsdiensten in Turkije zoeken nog steeds naar de dader, die de aanslag volgens berichtgeving zou hebben gepleegd in een kerstmanskostuum.

‘Het regende kogels’

In delen van Istanbul lagen de nieuwjaarsvieringen stil, en zeker 70 gewonden werden behandeld. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, zijn onder de slachtoffers veel toeristen. Tot nu toe is van 15 doden vastgesteld dat ze buitenlands zijn, terwijl vijf van de doden Turks zijn. Soylu wilde nog niet aangeven uit welke landen de slachtoffers komen.

De aanslagpleger zou een politieagent die de wacht hield buiten de nachtclub hebben neergeschoten, en vervolgens een ‘regenbui van kogels’ hebben veroorzaakt in de club. Internationale media melden dat de dader was gewapend met een Kalasjnikov, een machinegeweer.

Wat weten we?-Tijdens oud en nieuw liepen veel politieagenten rond in Istanbul, sommigen undercover als burgers, anderen in kerstmanskostuum, wat voor verwarring zorgde
IS heeft gedreigd Turkije ‘rond kerst’ aan te vallen. Oud en nieuw zou worden gezien als ‘feest van ongelovigen en christenen’

Volgens ooggetuigen probeerde de dader ‘een kogel door het hoofd te jagen van elke persoon die nog in leven was’. Om aan het bloedbad te ontsnappen probeerden sommige gasten zelfs in de aan Reina grenzende zeestraat Bosporus te springen.

‘Als God het wil, wordt de aanslagpleger opgepakt’

Soylu sprak na de aanslag van van ‘een bloedbad en onmenselijke wreedheid’ en gaf aan dat er nog steeds wordt gezocht naar de dader. ‘Onze veiligheidsdiensten zijn begonnen met de benodigde operaties. Als God het wil, zal hij snel worden gepakt.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn medeleven geuit en het volk gecondoleerd na de aanslag. Hoewel de Turkse autoriteiten ervan overtuigd zijn dat het gaat om een terroristische aanslag, is de massamoord nog niet opgeëist. Wel stuurde het aan Islamitische Staat (IS) gelieerde persbureau Nashir Media voor de feestdagen een waarschuwing dat ‘Turkije het doelwit zou zijn van aanslagen op en rond Kerst’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.