Hoe Saudi-Arabië vrouwenrechten blijft inperken

01 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De strijd tegen de onderdrukking van vrouwen wordt steeds feller gevoerd in Saudi-Arabië, maar de regering van het koninkrijk slaat ook terug. Eind december kreeg een man een gevangenisstraf en een boete opgelegd omdat hij campagne voerde voor vrouwenrechten in het islamitische land.

In 2016 kwam de beweging tegen het mannelijke voogdijschap op gang in Saudi-Arabië. Via sociale media voerden duizenden vrouwen campagne tegen de wetten, die ervoor zorgen dat vrouwen vrijwel niets mogen doen zonder toestemming van een mannelijk familielid.

De man die voor de jaarwisseling werd opgepakt, wilde posters ophangen bij moskeeën om een einde te maken aan de wetten. ‘Ik zie in mijn eigen familie dat vrouwen onrecht wordt aangedaan door mannelijke familieleden.’

Mannelijke zeggenschap over vrouwen door sharia

De man kreeg een gevangenisstraf en een boete van omgerekend meer dan 7.600 euro opgelegd. Hij wilde, vermoedelijk naar aanleiding van een campagne die in 2016 werd opgezet door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, een ‘individueel protest’ organiseren tegen de bizarre wetten van het Saudische koninkrijk.

Volgens de aangehouden man hoopte hij de regering en bijvoorbeeld imams in moskeeën alleen ‘bewuster’ te maken van de wetten, en de invloed die de mannelijke voogdij heeft op het leven van vrouwen.

Saudi-Arabië heeft een grondwet, maar de regering van het koninkrijk ziet de koran als grondwet, en hangt de sharia aan. Onder de sharia worden de rechten van vrouwen ingeperkt, hoewel experts van onder meer HRW beweren dat ook de sharia niet tot de mannelijke voogdijwetten zou moeten leiden. In 2009 en 2013 zijn de voogdijwetten aangepast, maar in de praktijk is nog weinig veranderd.

Arrestaties om kledingvoorschriften

Maar niet alleen door de voogdijwetten wordt de vrijheid van vrouwen afgenomen. Ook de strenge kledingvoorschriften in het land hebben een grote invloed op het dagelijkse leven van Saudische vrouwen. Zo werd begin december een vrouw opgepakt die een foto op sociale media zou hebben geplaatst waarin zij op de straten van Riyadh poseert zonder abaya en nikaab.

Sociale media-gebruikers in Saudi-Arabië vroegen al om haar executie, en de 21-jarige student genaamd Malak Al Shehri (mogelijk pseudoniem) is nu aangehouden. De islamitische politie heeft de vrouw opgepakt, omdat ze niet in zwarte niqaab en abaya was gehuld, maar een kleurrijk zomerjurkje.

Ze werd opgepakt nadat ze was aangegeven bij de religieuze politie en wordt volgens een woordvoerder ‘verdacht van het openlijk bespreken van verboden relaties met mannen’ omdat ze op de foto stond met op de achtergrond een aantal onbekende mannen. Daarnaast wordt ze beschuldigd van het schenden van een aantal belangrijke ‘algemene waarden’.