Biden vindt Rusland ‘grootste bedreiging voor de wereld’

18 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

In zijn laatste speech als vicepresident heeft Joe Biden harde woorden over voor de Russische leider Vladimir Poetin. Hij noemt Rusland het grootste gevaar voor de liberale wereldorde en waarschuwt Donald Trump voor een al te isolationistisch beleid.

Biden beloofde ‘duidelijke taal te spreken’ over de situatie in de wereld, in zijn allerlaatste speech op het jaarlijkse World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Iran en China zijn grote gevaren voor de democratieën opgebouwd in Europa en Noord-Amerika, aldus de vertrekkend vicepresident, maar ‘hun beweging wordt voornamelijk geleid door Rusland’.

Russen gaan door met politieke inmenging
‘Onder president Poetin werkt Rusland met alle mogelijke middelen om stukjes van het Europese project weg te peuteren, te proberen breuklijnen te vinden tussen westerse landen en terug te keren naar een politiek van invloedssferen.’ De situatie in Oekraïne en de recente pogingen om democratische verkiezingen te beïnvloeden noemt Biden als voorbeelden. ‘En met verkiezingen dit jaar in verscheidene Europese landen moeten we verwachten dat Rusland nieuwe pogingen gaat doen om het democratische proces te sturen.’

De retoriek van Biden staat recht tegenover de insteek van de nieuwe president, Donald Trump. De New Yorkse zakenman heeft Vladimir Poetin verscheidene keren geloofd als een ‘sterke leider’ en wil de relaties met Rusland normaliseren. Lange tijd wilde hij de rol van Rusland in de hacks op de Democratische partij überhaupt niet toegeven.

Zorgen over geïsoleerd Amerika
In een interview met The New York Times sprak Biden dinsdag al zijn zorgen uit over het ‘Amerika Eerst’-beleid van Trump, waarbij de Verenigde Staten een isolationistische koers zou varen. ‘Overal krijg ik de vraag: “Wordt het Amerikaanse leiderschap in stand gehouden?” Als Trump zegt: “We blijven aan de zijlijn,” dan kunnen de gevolgen schadelijk zijn. Erg, erg schadelijk.’

Of president Trump wat doet met het advies is maar de vraag. Biden en Trump kunnen het bepaald niet goed met elkaar vinden. Tijdens de campagne zei Biden eens dat de New Yorker hem deed denken aan een pestkop op de basisschool. ‘Ik zou wel met hem vechten achter de gymzaal.’ Trump reageerde dat hij die knokpartij makkelijk zou winnen.