buitenland

AfD weert ‘nepjournalisten’ van publieke omroep

16 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Ophef rond de rechtse Duitse partij Alternative für Deutschland. Bij een AfD-evenement volgende week in Koblenz worden allerlei media geweerd. Journalisten van de Duitse publieke omroep zijn het voornaamste doelwit.

Het AfD-congres belooft een spektakel te worden: naast voorman Frauke Petry komt ook PVV-leider Geert Wilders en de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen (Front National). Ze zijn alle drie aangesloten bij dezelfde partij in het Europees Parlement. Wat ze zaterdag 21 januari gaan aankondigen is onduidelijk en een aantal media zal er ook pas laat achter komen: ze mogen niet bij de persconferentie zijn.

Inbreuk op persvrijheid
De ophef gaat met name om de publieke omroepen ZDF en ARD, die geen perskaart hebben gekregen. Maar ook journalisten van de Frankfurter Allgemeine, Der Spiegel en Politico mogen niet komen. AfD-europarlementariër Markus Pretzell (tevens de man van Petry) geeft op Twitter uitleg: ‘De persvrijheid houdt ook het recht in om nepnieuws niet te bedienen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De hoofdredactie van ARD reageert als door een wesp gestoken na de weigering. In een open brief wordt het een ‘grove inbreuk op de vrijheid van verslaggeving’ genoemd. ‘Het publiek lijdt de grootste schade, omdat wij ze niet over het treffen van rechts-populistische partijen in Europa kunnen informeren.’

Trumpificatie van Duitse politiek
Op Duitse radio zegt het hoofd van journalistenvakbond DJV dat de kwestie ‘de Trumpificatie van de Duitse politiek’ aantoont. Trump riep tijdens en na de verkiezingscampagne in Amerika geregeld negatieve dingen over de media, omdat ze aan partijdige verslaggeving zouden doen.

Het rechtse AfD ligt in elk geval vaker overhoop met de media. Bij bijeenkomsten scanderen aanhangers vaak lügenpresse als het over de media gaat. Pretzell raakte eerder verwikkeld in een conflict met een journalist van Politico, die hij betichtte van een ‘lastercampagne’ tegen zijn vrouw. In het Duits vroeg hij zich af waar de journalist ‘het lef vandaan haalde’ om hem überhaupt nog een vraag te stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.