‘Vrouwen worden verbannen uit Franse moslimwijken’

14 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: France 2 / screenshot

Een reportage van de nieuwszender France 2 heeft ophef veroorzaakt in Frankrijk. Uit de korte documentaire blijkt dat in specifieke straten en plaatsen in Frankrijk vrouwen niet welkom zijn.

Het gaat in veel gevallen om buurten met een hoog aantal moslimmigranten. Zo werd gefilmd in Saint-Denis, waar meer dan eenderde van de bewoners in het buitenland is geboren. ‘Je kunt beter buiten wachten,’ zegt bijvoorbeeld de uitbater van een winkel. ‘Binnen mogen alleen mannen komen.’

‘Radicale stroming van islam’

Sinds de reportage is uitgezonden heeft staatssecretaris Pascale Boistard, die zich richt op vrouwenzaken, toegegeven dat er in Frankrijk sprake is van ‘een aantal gebieden waar vrouwen niet worden geaccepteerd’.

Volgens Boistard worden vrouwen inderdaad verbannen uit wijken waar voornamelijk moslims wonen. ‘Maar het gaat om een politieke stroming die niet wordt gevolgd door de meeste Franse moslims,’ stelt de politicus.

In bepaalde straten is geen vrouw te vinden, en de journalisten die undercover gingen in de wijken, worden steevast geweigerd in cafés en kroegen. Journalist Caroline Sinz vraagt aan een man die haar wegstuurt wat hij zou doen als zijn nicht hier was. ‘Zij zou gewoon thuisblijven,’ antwoordt hij. ‘Ze doet wat ze wil hoor, maar ze komt hier niet binnen.’

‘We zijn hier in Saint-Denis,’ aldus de migrant, die de situatie tracht uit te leggen. ‘Het is hier niet zo als in Parijs, er is een heel andere mentaliteit. Het lijkt hier meer op de situatie thuis.’

‘Secularisme verdrongen door sharia’

2016-06-23 09:09:06 Afghan women line up to receive food donations during the month of Ramadan in Kabul on June 23, 2016.Vrouwen in islamitische landen: zo zagen zij er eens uit

Ook de Barricade van Moeders, een organisatie die zich verzet tegen radicale en politieke islam in Frankrijk, bevestigt dat in bepaalde wijken vrouwen in de publieke ruimte vrijwel niet welkom zijn. Moslimmannen ‘bezetten’ een aantal steden aan de rand van de stad, stellen de activisten.

Volgens Marion Maréchal-Le Pen, het nichtje van Front National-politicus Marine Le Pen, bewijst de reportage bewijs dat de integratie volledig is mislukt. ‘Secularisme in de samenleving, dat wij zo fel bewaken, wordt volledig verdrongen door de sharia!’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."