Duitsland pakt broers op voor terreurcomplot winkelcentrum

23 december 2016Leestijd: 2 minuten
Kerstmarkt in Oberhausen - bron:ANP

Speciale eenheden van de politie hebben in Duisburg twee mannen opgepakt die plannen hadden om een aanslag op winkelcentrum Centro in Oberhausen te plegen.

Het gaat om twee broers van 28 en 31 jaar oud die zijn geboren in Kosovo, meldt de politie in de nacht van donderdag op vrijdag.

Een van de grootste winkelcentra in Duitsland

Eerder op de dag was de politie na informatie van veiligheidsdiensten met vele manschappen uitgerukt naar het winkelcentrum en de nabijgelegen kerstmarkt. Na de sluiting van de winkels en de kerstmarkt rond 22.00 uur ’s avonds vertrok een groot deel van de politie.<blockquote class=”twitter-tweet” data-partner=”tweetdeck”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Onze diensten kunnen helaas niet alle aanslagen voorkomen. Maar laten we niet vergeten dat ze een hele hoop wel weten te verijdelen. <a href=”https://t.co/DvEhq9RfGN”>https://t.co/DvEhq9RfGN</a></p>&mdash; Nikki Sterkenburg (@SterkNikki) <a href=”https://twitter.com/SterkNikki/status/812196923012685824″>December 23, 2016</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

‘Op dit moment wordt koortsachtig onderzocht hoe ver de voorbereidingen gevorderd zijn en of er meerdere personen bij betrokken zijn,’ liet de politie weten. Meer informatie willen de autoriteiten nog niet geven. Centro is een van de grootste winkelcentra in Duitsland, en wordt tijdens kerst en de tussenliggende periode op weg naar Oud en Nieuw door veel mensen bezocht.

Gezien bij moskee

Duitsland staat op scherp nadat een vrachtwagen maandagavond over een kerstmarkt in Berlijn raasde. Daarbij vielen, niet ver van de Gedächtniskirche in het hart van de stad, twaalf doden – elf mensen op de kerstmarkt zelf plus de Poolse chauffeur van de vrachtwagen. De terrorist, die de Pool vermoedelijk van het leven beroofde, is nog altijd voortvluchtig.

Naar hem wordt met man en macht gezocht, onder meer in de buurt van Emmerich en Kleve (niet ver van Nederland) waar hij in een asielzoekerscentrum zou hebben gezeten. De laatste berichten zijn dat deze Anis Amri uit Tunesië na zijn terreurdaad is gefilmd bij een moskee in het Berlijnse stadsdeel Moabit.