‘Nederlands sprekende Turken’ runden nepambassade in Ghana

03 december 2016Leestijd: 2 minuten
Straatbeeld van de Ghanese hoofdstad Accra, waar de 'nepambassade' opereerde - Foto: AFP

Tien jaar lang wisten Turkse en Ghanese criminelen in Ghana een ‘nep-ambassade’ te runnen. De Amerikanen hebben het corruptiecentrum afgelopen zomer in samenwerking met Ghanese veiligheidsdiensten weten te sluiten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschrijft de ontmanteling van de nepambassade in Accra op haar website.

Omkoping en corruptie hielden ambassade in stand

De ‘ambassade’, die een Amerikaanse vlag droeg en een foto van de Amerikaanse president Barack Obama toonde bij binnenkomst, werd niet bestuurd door de Amerikaanse regering, ‘maar door figuren uit zowel Ghanese als Turkse criminele bendes’, aldus het ministerie. Ook werkte er een Ghanese immigratie- en strafrechtadvocaat mee.

De ‘consulaire medewerkers’ waren volgens het bericht Turkse burgers die zowel Engels als Nederlands spraken. Opmerkelijk is dat de ‘ambassade’ ongeveer tien jaar lang ongehinderd heeft kunnen opereren, mede dankzij de veelvuldige corruptie in het Afrikaanse land. De ‘medewerkers’ van de ambassade kochten Ghanese ambtenaren om zodat zij een oogje toe zouden knijpen. Ook verkregen ze officiële documenten die ze naar eigen wens konden aanpassen.

Ze adverteerden met onder meer flyers en billboards en wisten zo ‘klanten’ uit Ghana, Ivoorkust en Togo te ronselen. De diensten die werden aangeboden waren onder meer, weliswaar op frauduleuze wijze verkregen maar toch authentieke Amerikaanse visumdocumenten, en valse identiteitsbewijzen. Die konden voor een bedrag van 6.000 dollar worden gekocht.

Ook neppe Nederlandse ambassade

Afgelopen zomer werd de ambassade gesloten door een veiligheidsofficier bij de echte Amerikaanse ambassade in Accra, samen met de Ghanese politie en de lokale variant van de FBI. Het maakte onderdeel uit van een grotere operatie, genaamd Operation Spartan Vanguard, die erop gericht is de corruptie in de regio aan te pakken. De Amerikaanse diensten kwamen de nepambassade op het spoor door een informant, die tevens melding maakte van een neppe Nederlandse ambassade in Accra.

Bij de operatie in de Amerikaanse nepambassade werden verschillende verdachten aangehouden, en bewijs verzameld in de vorm van laptops, smartphones, 150 paspoorten uit 10 verschillende landen, neppe en authentieke visa uit zowel Amerika als de Schengenzone, India en Zuid-Afrika.

De documenten die in de ‘ambassade’ werden vervaardigd werden verder ook doorverkocht in andere Afrikaanse landen en Europa. Een aantal verdachten, voornamelijk afkomstig uit de Turkse criminele bende, is nog voortvluchtig.