Wat betekent vertrek Obama voor zwart Amerika?

18 maart 2016Leestijd: 2 minuten
AFP

 

Toen Hillary Clinton en senator Barack Obama in 2008 waren verwikkeld in de strijd om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap, schaarde het merendeel van de zwarte kiezers zich aanvankelijk achter Clinton. Vooral haar man, oud-president Bill Clinton, was in de zwarte gemeenschap nog altijd ongemeen populair. Pas toen duidelijk werd dat Obama een goede kans maakte, ging het zwarte electoraat hem steunen. Acht jaar later met, Hillary Clinton wederom in de race, kan zij alsnog rekenen op de zwarte stem.

In een recent artikel in New Republic betoogt Michael Eric Dyson dat Hillary Clinton een betere president voor zwart Amerika zou kunnen worden dan Obama. Anders dan Obama loopt Clinton geen risico het verwijt te krijgen dat ze er in het Witte Huis op uit zou zijn om Afro-Amerikanen voor te trekken.

Ontzetting

Voor dat laatste heeft Obama juist opgepast. Daarom hoor je onder de zwarte bevolking wel het geluid: wij hebben hem zijn baan gegeven, maar waar blijven de banen die hij ons zou geven? De cijfers logenstraffen deze klacht, want het werkloosheidspercentage onder zwarten daalde van 16,1 in december 2009 naar 8,3 eind vorig jaar. Obama heeft minder over ras gesproken dan welke van zijn Democratische voorgangers ook sinds John Kennedy.

Waarom Donald Trump zo geliefd is   Lees verder >

Maar wat betekent het naderend vertrek van ‘hun’ president voor de zwarten in Amerika? Op Facebook is nu al bijna een miljoen keer de ontzetting bekeken van een zwart meisje nadat haar grootmoeder haar vertelde dat de laatste  ambtstermijn van de president er bijna op zit. ‘O, nee daar ben er nog niet klaar voor,’ gilde het wichtje. Dominee C.T. Vivian (91) die destijds nog met de Freedom Riders meereed en die onlangs door de president in het Witte Huis werd onderscheiden voor zijn inspanningen voor de burgerrechten zingt ten overstaan van een verslaggever van de The New York Times geëmotioneerd de hoogste lof van Obama.

Schatrijk

Een lerares uit Oklahoma laat optekenen dat ze voor het eerst zwarte kinderen in de klas heeft die de ambitie hebben om later president te worden. De kansen op een tweede zwarte president zijn voorlopig echter miniem.

Wilt u voordelig Elsevier tot aan de verkiezingsavond lezen? Sluit dan hier voor € 99,- een verkiezingsabonnement af. U ontvangt daarbij gratis het American Dreamers-pakket, met daarin:
* Het boek Einddoel Witte Huis t.w.v. € 14,95
* Ter Herinnering-uitgaves van Ronald Reagan en John F. Kennedy t.w.v. € 17,90
* Toegang tot American Dreamers Part II & III t.w.v. € 25,- Meer info >

Aan de huidige voorverkiezingen deed aan Republikeinse zijde de schatrijke medicus Ben Carson mee, die er op sociaal gebied zulke versteende opvattingen nahoudt dat hij weinig zwarte kiezers trok. Carson gaf de strijd snel op. In het Democratische kamp valt met geen mogelijkheid een tweede Obama te bespeuren. Slechts Cory Booker, senator voor New Jersey, komt een beetje in zijn buurt.