Na VN-resolutie vreest Israël verdere ‘problematische stappen’ van Obama

26 december 2016Leestijd: 3 minuten
Netanyahu geeft zijn jaarlijkse Chanoeka-speech - Foto: AFP

Israël maakt zich zorgen over verdere stappen van de Amerikaanse regering van president Barack Obama. In een stemming in de VN-Veiligheidsraad afgelopen vrijdag onthield Amerika zich van stemmen, waardoor een resolutie die Israël oproept te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden, werd aangenomen.

De VN-resolutie werd al de ‘laatste sneer van Obama’ genoemd, maar het land vreest nu dat Obama in zijn laatste maanden nog meer stappen zal ondernemen om Israël te ‘dwarsbomen’. Normaliter is Amerika een bondgenoot van Israël en de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had dan ook gehoopt op een Amerikaans veto.

Een van de zorgen is dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog een speech zal geven, waarin het Amerikaanse plan voor een tweestaten-oplossing uiteen wordt gezet, iets wat mogelijk kan resulteren in nog een soortgelijke VN-resolutie, meldt The Jerusalem Post. Zweden, een land dat vorige week nog door Israël werd terechtgewezen om een ‘anti-Israël-houding’, houdt vanaf januari het voorzitterschap van de Veiligheidsraad.

Contact met Trump

Een ander element is een vredesbijeenkomst voor het Midden-Oosten die op 15 januari in Parijs wordt gehouden, luttele dagen voordat Obama uit het Witte Huis verdwijnt. Ook hier kunnen mogelijk maatregelen worden aangenomen waar Israël het niet mee eens is.

Jeruzalem staat in nauw contact met het team van president-elect Donald Trump, die al aangaf dat ‘dingen anders zullen zijn’ voor de VN als hij het Witte Huis betreedt, in een poging mogelijke stappen van Obama te ondermijnen.

Netanyahu riep de Amerikaanse ambassadeur Dan Shapiro zondag op het matje. Hij maakt er geen geheim van dat hij vindt dat Amerika schuld heeft aan de resolutie. ‘We twijfelen er niet over dat de regering van Obama de resolutie heeft geïnitieerd, erachter staat, de teksten heeft gecoördineerd en ervoor gezorgd heeft dat hij werd aangenomen,’ zei Netanyahu. ‘Dit is natuurlijk geheel in strijd met het traditionele Amerikaanse beleid, dat zichzelf normaal gesproken oplegt om geen permanente akkoorden te sluiten in de Veiligheidsraad’.

Boze Facebook-post

Netanyahu drukte zijn ministers wel op het hart om vooral ‘verantwoordelijk en kalm’ te reageren, en geen provocerende statements te maken. Hij kondigde wel een aantal maatregelen af. Zo wil hij geen geld meer in de VN stoppen, en heeft hij zijn ministers opgeroepen niet te reizen naar de 12 landen in de Veiligheidsraad waar Israël diplomatische banden mee onderhoudt maar die toch voor de resolutie stemden, onder meer de landen Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Japan.

Op eerste Kerstdag reageerde Netanyahu bovendien fel tegen een aantal wereldleiders die Israël een prettig Chanoeka wensten. ‘Ik weet niet zeker of ze de betekenis van het feest wel kennen,’ schreef Netanyahu op Facebook. In een andere post haalde hij uit naar een aantal linkse politici, die volgens hem ‘net zo blij met de resolutie zijn als de Palestijnen en Hamas.’

‘Ik snap wel waarom kiezers niet op hen stemmen,’ sneerde de Israëlische premier.