nederland

Verzet tegen ‘onbegrijpelijke’ uitbreiding EU-Parlement

22 september 2016Leestijd: 2 minuten

De twee grootste partijen in het Europees Parlement, waartoe PvdA en CDA behoren, steunen een plan om tientallen nieuwe banen te creëren voor ondersteunend personeel in Brussel. Eurokritische partijen zijn boos: er zou toch worden bezuinigd op de EU-bureaucratie?

De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten stellen in een amendement voor dat er 76 nieuwe banen voor ondersteund personeel mogen worden gecreëerd, als onderdeel van het begrotingsplan voor 2017.

Controversieel, maar ‘noodzaak’
Die nieuwe plekken zouden worden verdeeld over de acht politieke groepen in het parlement, die daarna de vrijheid hebben om de arbeidsplaatsen naar eigen wens in te vullen. De kosten worden opgehoest door de Europese belastingbetaler.

Het plan moet nog worden besproken in het budgetcomité en het Parlement, maar omdat de twee grootste partijen voor zijn, lijkt goedkeuring een formaliteit. Het socialistische parlementslid Jean-Paul Dedanot noemt het noodzakelijk. ‘We zijn nu eenmaal een politieke organisatie.’

Parlement heeft juist minder te doen
Het plan om het personeelsbestand uit te breiden leidt tot kritiek van andere politieke groepen in het Parlement. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) noemt het voorstel tegen elsevier.nl ‘onbegrijpelijk’. ‘De Europese Commissie produceert – terecht – een stuk minder nieuwe wetgevingsvoorstellen. Het is dus absurd nu meer personeel aan te gaan nemen.’

Hans van Baalen (VVD) zegt dat er ook ‘geen enkele reden voor is’. ‘We worden al voldoende ondersteund.’ Bovendien, legt hij uit, is het officieel een doel om 5 procent te bezuinigen op de uitgaven van het Parlement en dat wordt nu niet gehaald. ‘Dit druist in tegen een sober Parlement. We moeten gewoon mee bezuinigen.’

Nu al meer ondersteunend personeel dan parlementariërs
De acht politieke groepen hebben allen hun eigen personeel, waartoe bijvoorbeeld assistenten, politiek adviseurs en secretaressen behoren. Er zijn nu al meer werknemers dan Europarlementariërs in Brussel, meldt Politico. Zo heeft de Europese Volkspartij 215 parlementariërs, maar 293 werknemers en nog eens 53 tijdelijke arbeidskrachten.

Daarnaast zijn nog veel meer mensen in dienst buiten de partijen om: volgens de EU zelf komt dit alles bij elkaar neer op zo’n 6.000 mensen. 76 extra banen is dus maar een druppel op de gloeiende plaat, geeft Van Baalen toe. ‘Maar er komen steeds weer nieuwe plannen om uit te breiden.’

Het aannemen van meer werknemers is inderdaad niet het eerste budgetplan dat de afgelopen tijd voor ophef heeft geleid. Zo stelde het parlement eerder dit jaar nog een limousineservice voor. Dat zou nodig zijn voor de beveiliging van parlementariërs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.