Amerika probeert woede China te sussen na telefoontje van Trump

05 december 2016Leestijd: 2 minuten
US-DONALD-TRUMP-CAMPAIGNS-IN-COLORADO-AHEAD-OF-FINAL-PRESIDENTIA

Afgelopen weekend belde president-elect Donald Trump met Taiwan, tot grote woede van China. De regering van de huidige president Barack Obama probeert de breuk die daardoor ontstond te lijmen.

‘Een kleinzielige daad’, noemde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi het telefoongesprek tussen Trump en de Taiwanese leider Tsai Ing-wen. ‘Dit is slechts een betekenisloze daad van Taiwanese zijde en zal niet het één-China-aantasten dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap’.

Één China-principe

De Chinezen erkennen Taiwan niet en zien het als afvallige provincie. ‘Het één-China-principe is de hoeksteen van een gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en wij hopen dat deze politieke basis niet zal worden gehinderd of beschadigd op wat voor manier dan ook,’ aldus de lichtelijk dreigende woorden van de minister.

Eerder dreigde de Chinezen al dat wanneer Trump het één-China-principe zou tarten, de president ‘weinig anders meer te doen zal hebben’ dan zich bezig te houden met de verbroken relatie met China.

Behoud van relatie met China

De regering van Obama uitte maandag zorgen over het gesprek tussen Trump en Tsai. Volgens Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, hebben de Amerikanen na het incident twee keer met China gebeld, en ze op het hart gedrukt dat Amerika bij het ‘één-China-principe’ blijft. Dat beleid bestaat al 40 jaar, en is erop gericht om de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren, aldus Earnest.

Hij houdt nog wel een slag om de arm wat betreft het toekomstige beleid van Trump: ‘Als de president-elect daar andere ideeën op nahoudt, dan laat ik het aan hem om die te beschrijven’. De Amerikanen hebben China vooral nodig met zaken als de nucleaire deal in Iran, en de strijd tegen de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op haar beurt dat Trump kleur moet bekennen. ‘De hele wereld weet van de positie van China wat betreft het een-China-principe’. Hij benadrukt wel dat de dialoog met Trump tot dusver altijd goed is geweest.