Taiwan wekt de toorn van China met telefoontje naar Trump

03 december 2016Leestijd: 2 minuten
Trump belde vrijdagavond met Taiwan - Foto: AFP

China is boos over een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de Taiwanese leider Tsai Ing-wen. ‘Een kleinzielige daad,’ aldus de Chinezen, die vooral Taiwan de schuld geven van het gesprek.

‘Dit is slechts een betekenisloze daad van Taiwanese zijde en zal niet het één-China-principe aantasten dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap’, zegt Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zaterdag tegen de Hongkongse tv-zender Phoenix Television.

Dreigende woorden

De Chinezen erkennen Taiwan niet en zien het als afvallige provincie. ‘Het één-China-principe is de hoeksteen van een gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en wij hopen dat deze politieke basis niet zal worden gehinderd of beschadigd op wat voor manier dan ook,’ aldus de lichtelijk dreigende woorden van de minister. Eerder dreigde de Chinezen al dat wanneer Trump het één-China-principe zou tarten, de president ‘weinig anders meer te doen zal hebben’ dan zich bezig te houden met de verbroken relatie met China.

Op vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat Trump en Tsai telefonisch over de ‘nauwe banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid’ hadden gesproken, aldus Kellyanne Conway, campagnemanager van Trump. Volgens haar hadden beide partijen van tevoren overeenstemming bereikt over het gesprek. Trump maakte melding van het gesprek op Twitter en bedankte de Taiwanezen voor de felicitaties.

Geen formele band met Taiwan

Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is geweest tussen Amerika en Taiwan. In dat jaar verbrak de Amerikaanse regering onder leiding van Jimmy Carter de diplomatieke betrekkingen met de regering in Taipei en zocht juist contact met China. Sindsdien onderhouden de Amerikanen en Taiwanezen geen formele banden meer, maar Amerika is wel de belangrijkste politieke bondgenoot van Taiwan en tevens de enige wapenleverancier, een feit waar Trump met cynisme naar verwees. ‘Interessant dat de Verenigde Staten Taiwan voor miljarden dollars aan wapens verkoopt, maar dat ik geen feliciterend telefoontje mag accepteren,’ sneerde hij op Twitter.

<script>” title=”<script>

Na Trumps gesprek met Taiwan, benadrukte de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat Trump zeer snel met de Chinese president Xi Jinping had gesproken, en dat hij China ‘een groots land’ had genoemd.

Het Taiwanese orgaan dat zich bezighoudt met de relatie met China maande de Chinezen zaterdag tot kalmte. ‘We roepen China op om de nieuwe situatie in de regio onder ogen te zien, en met ons samen te werken om onze relatie te verbeteren’. Trumps woordvoerder benadrukte na het gesprek dat het niet betekende dat de Amerikanen in de toekomst af zouden wijken van het principe dat internationaal is afgesproken.