Zo wil EU een militaire ‘supermacht’ worden

30 november 2016Leestijd: 2 minuten
Een soldaat voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Foto: EPA

Met miljarden euro’s voor de aankoop van wapens en de ontwikkeling van de nieuwste militaire technologieën wil de Europese Commissie de EU een defensiesupermacht maken. De bedenkers van het plan moeten wel rekening houden met verzet vanuit de lidstaten.

De Europese Commissie betoogt dat er elk jaar 500 miljoen euro uit het EU-budget moet worden vrijgemaakt voor onderzoek naar innovatieve militaire technologieën. Daarnaast wordt jaarlijks een bedrag van 5 miljard euro voorgesteld voor de productie van wapens, bijvoorbeeld Europese drones en helikopters.

‘Europa moet investeren in defensie’
Volgens De Volkskrant, die de plannen heeft ingezien, presenteert de Commissie het ‘Europese Defensiefonds’ op woensdag. Na Brexit en de verkiezing van Donald Trump in Amerika – die twijfel heeft gezaaid over de toekomst van de NAVO – lijkt er in Europa meer steun te zijn voor Europese militaire samenwerking: zo pleitten Duitsland en Hongarije afzonderlijk van elkaar voor nauwere samenwerking tussen de verschillende Europese legers.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini spreekt nu zelfs over het doel om van de Europese Unie een ‘supermacht’ op defensiegebied te maken. Een gezamenlijk defensiefonds moet een belangrijke stap in die richting zijn. De afgelopen jaren is er door veel lidstaten vooral bezuinigd op militaire uitgaven, stelt Mogherini. ‘Europa moet oppassen dat het gebrek aan investeringen niet ook nog leidt tot een grotere achterstand op het gebied van technologie.’

Lidstaten moeten soevereiniteit opgeven
De Europese Commissie wil het militaire budget tussen 2017 en 2019 rustig opbouwen (90 miljoen euro) en hamert erop dat er geen sprake zal zijn van een gezamenlijk EU-leger. De omvang van het fonds zal beperkt blijven, zeker vergeleken met de totale defensie-uitgaven alle lidstaten samen: 200 miljard euro.

Zo wil Brussel de angel uit het voorstel halen: ondanks dat Duitsland en Frankrijk het Europese defensiefonds steunen, kan uit andere EU-lidstaten kritiek worden verwacht, omdat ze geen soevereiniteit willen opgeven. Ook het Europees Parlement is kritisch: die instantie is tegen EU-geld voor het produceren van wapens.