Duitsland wil lidstaten overtuigen van nut EU-leger

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Het Nederlandse leger werkt al nauw samen met Duitsland. Foto: ANP

Als het aan de Duitsers ligt, komt er in de toekomst een Europees leger, bestaande uit militairen uit alle 28 EU-lidstaten en met één hoofdkwartier. Komende zomer gaat Duitsland het plan actief promoten bij EU-lidstaten.

Stap voor stap moeten de 28 nationale legers nauwer gaan samenwerken en gaan vechten onder één Europese vlag. ‘Duitsland is bereid om daarbij verantwoordelijkheid en leiderschap op zich te nemen,’ staat in een beleidsdocument van de Duitse regering dat in handen is van de Britse krant Financial Times.

Gezamenlijke last
‘Alle mogelijkheden die Europese verdragen bieden moeten worden benut,’ van het oprichten van een gezamenlijk hoofdkwartier, tot een raad van defensieministers en het gezamenlijk gebruiken en produceren van militaire middelen. Volgens Duitsland leiden de momenteel gefragmenteerde nationale legers tot onnodig hoge kosten en een lagere effectiviteit. Meer samenwerking en betere planning zijn daardoor ‘pure noodzaak’.

Samenwerking tussen Europese legers vindt momenteel vooral plaats via NAVO-missies, maar daar doen de Amerikanen veelal het meeste werk. Een gezamenlijk EU-leger moet de last meer verdelen. De Amerikaanse president Barack Obama liet zich onlangs kritisch uit over EU-lidstaten, die als ‘free riders’ zouden profiteren van de militaire kracht van Amerika.

Wereldmacht Duitsland schudt eindelijk de afzijdigheid van zich af

Gevoelig
Duitsland gaat de komende tijd bondgenoten zoeken voor het idee. Daarbij wordt veel tegenstand verwacht, geeft CDU-parlementariër Roderich Kiesewetter toe, die zegt dat de plannen voor een EU-leger ‘nog ver verwijderd zijn’ van invoering.

De Duitsers zouden eigenlijk pas in juli naar buiten willen komen met het document, omdat ze Groot-Brittannië niet willen afschrikken. Daar wordt in juni een referendum gehouden over hun EU-lidmaatschap.

Een Europese Defensie-unie zou een enorme stap betekenen in de uitbreiding van de EU. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker deed vorig jaar een oproep tot zo’n leger, vooral om tegenstand te bieden aan Rusland. Juist de Britten reageerden daar destijds fel op. ‘Het ultieme plan vanuit Brussel’ om meer macht te krijgen, noemde een Britse legerkolonel het.