buitenland

Waarom blijft EU praten met Turkije over lidmaatschap?

10 november 2016Leestijd: 2 minuten

In een nieuw rapport haalt de Europese Commissie nog maar eens uit naar de situatie in het Turkije van Recep Tayyip Erdogan. Toch wordt de deur voor een Turks EU-lidmaatschap op een kier gehouden.

Het is het bekende liedje: in een voortgangsrapport van de Europese Commissie wordt harde kritiek geuit op Turkije en de omgang met de mensenrechten. Er is sprake van ‘serieuze achteruitgang van de rechtstaat’, constateert Eurocommissaris Johannes Hahn.

Brussel durft gesprekken niet af te kappen
De arrestaties van journalisten, Koerdische politici en aanhangers van Fethullah Gülen beperken de vrijheid van meningsuiting en ook de gesprekken over de herinvoering van de doodstraf leiden tot grote Europese zorgen. ‘Alle spectrums van de Turkse maatschappij worden geraakt’, aldus Hahn, die kwijtwilde dat het steeds onwaarschijnlijker is dat het hedendaagse Turkije zich aansluit bij de EU.

En toch kwam de Commissie niet met sancties en wil het de gesprekken met Turkije over een EU-lidmaatschap – die in 2005 startten en na de migratiedeal nieuw leven werden ingeblazen – niet afbreken. In plaats daarvan daagde Hahn zijn Turkse collega’s uit ‘om ons te vertellen wat ze nu echt willen’.

Turken dagen EU uit
De Turkse regering reageerde fel. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu kaatste terug dat juist de EU eens duidelijk moet zijn. ‘Als je wilt stoppen met de onderhandelingen, stop ermee. Als je ze door wilt laten gaan, zijn wij er klaar voor, maar alleen als we worden behandeld als gelijke partners’.

Erdogan voegde toe dat de EU de banden toch niet durft te verbreken, uit angst voor migratiestromen. Jean-Claude Juncker gaf eerder al toe dat Brussel ‘Turkije nodig heeft’.

In het Europees Parlement gaan steeds meer stemmen op om geheel te stoppen met de gesprekken met Turkije. De liberale fractie ALDE zegt dat samenwerking prima is, maar een lidmaatschap zinloos. Ook de Nederlandse europarlementariër Kati Piri (PvdA) vindt het onbegrijpelijk dat de Commissie de gesprekken niet afkapt. ‘Doorpraten over toetreding tot de EU is niet geloofwaardig.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.