Taliban nemen wraak met aanslag op Duits consulaat

10 november 2016Leestijd: 1 minuut
Straatbeeld van de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif - Foto: AFP

Het zwaarbeveiligde Duitse consulaat in de Noord-Afghaanse stad Mazar i-Sharif is doelwit geworden van een zelfmoordaanslag. De extremistische Taliban pleegde een aanslag, waarbij zeker twee doden en circa 60 gewonden vielen.

De Taliban eisten snel de verantwoordelijkheid op voor de aanslag, die met een bomauto werd gepleegd. De dader ramde met zijn auto de muur van het pand, meldt persbureau Reuters.

Ook tapijtenmarkt vatte vlam

Volgens lokale artsen verkeert een aantal van de gewonden in kritieke toestand. Een tapijtenmarkt in de buurt van het consulaat vatte vlam door de aanslag. Het is nog niet duidelijk of er onder de gewonden medewerkers van het consulaat zijn. Onder de gewonden zijn wel tenminste tien kinderen, meldt Deutsche Welle.

In Mazar-i-Sherif zijn ook ongeveer honderd Nederlandse militairen actief. Ze leiden er politieagenten en militairen op. Defensie heeft laten weten dat er geen Nederlanders gewond zijn geraakt. Duitsland heeft bijna duizend man in Afghanistan, de meeste in de provincie Balkh waar Mazar-i-Sherif de hoofdstad van is.

Wraak voor NAVO-luchtaanvallen

Het consulaat bevindt zich in een groot gebouw vlakbij de Blauwe Moskee in het centrum van Mazar-i-Sharif. Het wordt omheind door hoge muren, en is zwaar beveiligd.

Mazar-i-Sharif in de provincie Balkh is met ongeveer 700.000 inwoners de derde stad van Afghanistan. De Taliban zouden met de aanslag wraak nemen op westerse luchtaanvallen op gebieden van de terreurbeweging in de aangrenzende provincie Kunduz. Bij een NAVO-luchtaanval in Kunduz werden een week geleden 30 burgers gedood en raakten er bijna 20 gewond.