buitenland

Nieuwe aanslag Taliban bloedigste in lenteoffensief

19 april 2016Leestijd: 2 minuten

Een Taliban-terrorist heeft met een zelfmoordaanslag tientallen mensen gedood in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Op dinsdagochtend raakten ook meer dan tweehonderd mensen gewond door de explosie van een autobom.

De aanslag was in de buurt van Afghaanse overheidsgebouwen, enkele honderden meters van de Amerikaanse ambassade. Na de autobomexplosie volgde een schietpartij van dertig minuten tussen leden van de Taliban en de veiligheidsdiensten, meldt persbureau Reuters.

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian: Ook onder de Taliban is de Afghaanse bevolking veilig

Operatie Omari

De Taliban kondigden vorige week ‘Operatie Omari’ aan, een lenteoffensief vernoemd naar de oprichter van de terreurgroep. De aanslag in Kabul is vooralsnog de bloedigste tijdens dit offensief.

Met een guerrilla-oorlog hopen de Taliban de overheid af te zetten en de macht over te nemen in heel Afghanistan. De terreurgroep voorspelde een ‘jihad tegen het agressieve, overheersende en “ongelovige” leger’. Volgens de terroristen kan alleen een Afghanistan dat door de Taliban wordt bezet het ‘islamitische systeem’ herstellen.

De Taliban en het Afghaanse leger vochten de afgelopen week vooral nabij Kunduz, een van de grootste steden van Afghanistan. Het leger kon daar een aanval van de terreurgroep afweren.

Oorlog

Volgens een rapport uitgebracht door de Verenigde Naties (VN) heeft de oorlog tussen het Afghaanse leger en de Taliban toegang tot zorg en onderwijs ernstig belemmerd. Vorig jaar gingen 369 scholen dicht door het conflict en werden tientallen medische hulpverleners gedood.

De VN zeggen zelfs dat de Taliban op hun sterkst zijn sinds 2001, toen het Afghaanse leger, gesteund door de Verenigde Staten, de terreurgroep verdreef.

Vooral in het oosten van Afghanistan, in de provincie Nangarhar, worden scholen en ziekenhuizen aangevallen. Daar, in de buurt van de Pakistaanse grens, vechten ook terroristen die zijn gelieerd aan Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.