Demonstranten protesteren met knuppels en stenen tegen Trump

11 november 2016Leestijd: 2 minuten
Anti-Trump-protesten in Qween, Phoenix Foto: AFP

In de Amerikaanse stad Portland hebben anti-Trump-demonstranten hele straten bezet. Ramen zijn ingeslagen en volgens de politie loopt een behoorlijk aantal demonstranten met knuppels rond.

US President Barack Obama meets with President-elect Donald Trump to update him on transition planning in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington,DC. / AFP PHOTO / JIM WATSONObama spreekt met opvolger Trump: dit ging eraan vooraf

De Portland-protesten gaan verder dan andere opstootjes: in zeker twintig steden zijn Amerikanen in opstand gekomen tegen de verkiezing van Donald Trump.

‘Gewelddadig en gevaarlijk gedrag’

Nadat de demonstranten ‘ernstig gewelddadig en gevaarlijk gedrag’ vertoonden, heeft de politie in Portland besloten het protest officieel te beschouwen als een riot. De politie roept de mensen die vreedzaam willen protesteren op naar een ander deel van de stad te gaan: er is ook een groot aantal anarchisten betrokken bij de protesten.

‘Veel demonstranten proberen vandalisme te voorkomen,’ zegt de politie van Portland op Twitter. ‘De anarchisten weigeren mee te werken.’ De politie hoopt dat ‘oprechte, vreedzame’ demonstranten het bevel opvolgen om naar Pioneer Square te gaan. Daar is ruimte voor het protest.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Onwettelijke bijeenkomst’

Maar de demonstranten bewapenen zich ook met stenen en knuppels. De politie heeft de groep geïnformeerd dat het gaat om een ‘onwettelijke bijeenkomst’. Agenten proberen uit alle macht de vandalen en criminelen te scheiden van de vreedzame demonstranten, maar het lijkt niet te lukken, melden Amerikaanse media.

De demonstranten protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump, en gebruiken onder meer de hashtag #notmypresident. Ze beschuldigen Trump van het maken van racistische opmerkingen en het aanzetten tot haat.