Cubaanse ex-dictator Fidel Castro (90) overleden

26 november 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Fidel Castro in 2005 in Havana - Foto: AFP

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is vrijdag overleden. Hij was 90 jaar.

Dat meldt de Cubaanse staatsomroep.

Gewapende militie

Castro, bijgenaamd ‘el comandante’, was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. In die tijd overleefde hij welgeteld 600 moordaanslagen en werd hij tegengewerkt door de Verenigde Staten, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie.

Door de staatsgreep van de rechtse generaal Fulgencio Batista in 1952 belandde Castro in de politiek. Hij sloot zich aan bij een militie die zich verzette tegen Batista, die met de Amerikanen samenwerkte.

 

 

Communistische staat

Na de verovering van Havana in 1959 presenteerde Castro zich aanvankelijk als democraat. Maar executies van Batista-getrouwen, waarbij ook de marxistische revolutionair Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie. Het was onder Castro’s leiding dat Cuba werd omgevormd tot een communistische staat.

Hij duldde geen tegenstanders. In de loop der jaren gingen dissidenten bij bosjes de gevangenis in. Mensenrechtenorganisaties klaagden dat martelingen aan de orde van de dag waren, en duizenden Cubanen waagden de oversteek naar Amerika. Castro hield steevast het handelsembargo van Amerika tegen zijn land verantwoordelijk voor de slechte economische toestand in Cuba.

De redactie van Elsevier komt komende week met een speciale uitgave over de vrijdag 25 november 2016 op 90-jarige leeftijd overleden Fidel Castro.
U kunt deze special nu al bestellen > 

Zaterdag wordt vooral in Miami, Florida feest gevierd door uitgeweken Cubanen. Honderden mensen zijn de straat opgegaan, vooral in de wijk Little Havana. Filmpjes op sociale media laten mensen zien die met vlaggetjes zwaaien en met lepels op plannen slaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Relatie met Amerika

In 2000 ontmoette Castro de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president de hand van Castro schudde. Een verbetering tussen de relatie van de twee landen kwam echter pas nadat zijn broer Raúl Castro de leiding had overgenomen, en later toen de Amerikaanse president Barack Obama de sancties tegen Cuba versoepelde.

Fidel Castro kwakkelde al jaren met zijn gezondheid, is al een paar keer onterecht doodverklaard en was de afgelopen jaren nog zelden in het openbaar te zien.