buitenland

‘Een nieuwe relatie’: historisch bezoek Obama aan Cuba

21 maart 2016Leestijd: 1 minuut

Voor het eerst in 88 jaar heeft een Amerikaanse president voet aan grond gezet op Cuba. Barack Obama wil met het bezoek de relaties met het communistische eiland definitief normaliseren.

Zondagavond landde Obama, maandagmiddag ontmoette hij de Cubaanse president Raúl Castro. Zij aan zij gaven ze een persconferentie. ‘Dit is een nieuwe dag voor onze twee naties,’ zei Obama. ‘We willen onze overeenkomsten benadrukken, terwijl we ook onze verschillen openlijk gaan bespreken.’

Nieuwe relatie
Castro zei te hopen dat het economische embargo tegen Cuba snel wordt opgeheven. ‘We hebben de eerste stappen gezet naar een nieuwe relatie, die nog nooit heeft bestaan tussen de Verenigde Staten en Cuba.’

Rik Kuethe: Hoog tijd dat Amerika ook embargo tegen Cuba opheft

Sinds 1959 hebben de twee landen felle ruzie, nadat de revolutionaire leider Fidel Castro een pro-Amerikaanse regering omver wierp. In 2014 sloten Obama en Raúl Castro onverwachts een akkoord om de relaties te verbeteren. Sindsdien kunnen Cubanen makkelijker aan dollars komen en mogen Cubaanse-Amerikanen hun familieleden op het eiland bezoeken.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.