buitenland

Aanslag op Israëlisch voetbalteam verijdeld in Albanië

08 november 2016Leestijd: 2 minuten

Vier jihadisten die zouden zijn gelieerd aan Islamitische Staat (IS) zijn dinsdag gearresteerd in Albanië. De terroristen worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag op het Israëlische nationale voetbalteam tijdens een kwalificatiewedstrijd tegen Albanië.

De Israëlische geheime dienst Mossad kreeg informatie over de geplande aanslag, en tipte vervolgens de Albanese veiligheidsdiensten. De voetbalwedstrijd werd verplaatst, en zal niet meer in Shkoder worden gehouden, maar in Elbasan. Vier verdachten zijn opgepakt.

Extra veiligheidsmaatregelen

Israëlische autoriteiten waren waarschijnlijk al veel eerder op de hoogte: vijftien extra beveiligers werden opgeroepen om mee te reizen met de voetbalploeg naar Albanië. Normaal gesproken mogen de Israëlische spelers direct na de wedstrijd terug naar de particuliere clubs waar zij voor spelen, maar in dit geval waren de spelers al op de hoogte van het feit dat dit niet mogelijk zou zijn.

De meeste spelers voetballen normaal gesproken voor Europese clubs, maar dit keer zouden de atleten eerst terugkeren naar Israël. Ook mogen de spelers niet zomaar rondlopen in Albanië. Volgens de spelers hebben de extra veiligheidsmaatregelen een duidelijk effect gehad: ‘Er heerst echt een angstig sfeertje,’ zegt een van de spelers tegen de Jerusalem Post.

Verplaatst

Albanië speelt dit weekend tegen Israël, een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap dat in 2018 wordt gehouden. De voetbalwedstrijd wordt nu in een ander stadion gehouden, maar de spelers maken zich naar eigen zeggen nog zorgen om hun veiligheid.

Israeli border police officers walks in front of the Dome of the Rock on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount in Jerusalem's Old City November 5, 2014. Israeli security forces hurling stun grenades clashed with Palestinian stone-throwers at al-Aqsa mosque - a confrontation that has played out frequently over the past several weeks. REUTERS/Ammar Awad (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) - RTR4CY31Terrorismebestrijding: wat Europa van Israël kan leren

Tot nu toe is Israël nog geen belangrijk doelwit geweest van IS, die de laatste maanden zowel in Irak als in Syrië grondgebied verliest. Wel werd in januari 2015 een ‘onafhankelijke terreurcel’ opgepakt die trouw zou hebben gezworen aan de terreurgroep, en een aanslag voorbereidde in Israël. In maart dit jaar gaf de islamitische terreurgroep aan dat ‘jihad in Palestijnse grondgebieden net zo belangrijk is als jihad op andere plekken’. Het ‘bevrijden’ van Mekka en Medina zou prioriteit hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.