buitenland

Wie is Kimberley Miners, Brits naaktmodel opgepakt voor ‘banden met IS’?

11 oktober 2016

Oud-naaktmodel Kimberley Miners is opgepakt in Groot-Brittannië. Het bekeerde Britse glamour-model zou banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De Britse politie had Miners al een aantal weken in het vizier omdat ze plannen zou hebben naar Syrië af te reizen en zich aan te sluiten bij het Kalifaat. De 27-jarige bekeerde zich de afgelopen jaren tot de islam. Volgens familie kon zij als moslima beter omgaan met de dood van haar vader, die in 2010 is verdronken, meldt The Sun. 

Pagina 3-model

Miners stond bekend als naaktmodel en glamour-personage dat vooral in Britse tabloids verscheen. In 2009 werd ze beroemd omdat ze, naast haar modellencarrière, als straatveger in Bradford werkte. ‘Mensen vinden het raar dat ik afwijkende banen heb, maar ik vind het geweldig,’ zei Miners toen

Nu publiceert de Brit onder de nom de guerre Aisha Lauren al-Britaniya foto’s van gesluierde vrouwen met wapens op sociale media, melden Britse media. Foto’s van Miners in een boerka doen ook de ronde, maar zelf houdt het model vol dat het gaat om nepaccounts.

De politie in Bradford, een Britse stad waar bijna een kwart van de inwoners moslim is, heeft Miners nu opgepakt. De antiterreureenheid in Noord-Engeland heeft bevestigd dat het gaat om mogelijke banden met IS, nadat documenten in de woning van Miners zijn gevonden die ‘nuttige informatie bevatten voor iemand die een aanslag wenst te plegen’.

Vrijgelaten op borgsom

Het model zou vorig jaar twee keer ‘op vakantie’ naar Turkije zijn gegaan, maar heeft zelf gezegd tijdens haar reis een migrantenkamp dichtbij de grens met Syrië te hebben bezocht.

Miners is op borgsom vrijgelaten, meldt de politie. De arrestatie maakt volgens autoriteiten deel uit van een ‘lopend onderzoek’, maar het is onduidelijk welke rol Miners daarin zou spelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.