Dit krijgen jihadbruiden als huwelijkscadeau

22 september 2016Leestijd: 2 minuten

Wat geeft een aan Islamitische Staat (IS) verbonden jihadist aan zijn vrouw of vrouwen? Uit nieuwe documenten blijkt dat jihadbruiden vooral wapens als huwelijkscadeau krijgen.

Uit gelekte documenten op de Facebookpagina van het Libische leger blijkt dat jihadisten in Libië geen bruidschat betalen, maar in veel gevallen machinegeweren en bomgordels geven aan hun nieuwe echtgenoten.

Zelfmoord als man overlijdt

NED-Opening-2-1200x800Lees ook in het weekblad: De kans is klein dat Laura Hansen wordt bestraft voor haar verblijf in IS-gebied. Opmerkelijk: vrouwen worden niet als strijders gezien.

Persbureau Agence France Presse bericht dat hij zijn nieuwe vrouw beloofde ‘de waarde van een zelfmoordvest’ te geven, voor het geval hij vroeg overlijdt, of het huwelijk op de klippen loopt. Uit eerdere berichten blijkt dat vrouwen in het kalifaat toestemming nodig hebben van hun man als zij een zelfmoordmissie willen uitvoeren.

Overigens blijkt dat niet alleen in Syrië en Irak, maar ook in Europa steeds vaker vrouwen worden ingezet om aanslagen te plegen. Zo wordt een vrouw uit Nederland verdacht samen met een groep jihadbruiden een aanslag op pretpark de Efteling te beramen. Ook in Parijs werd een operatie verijdeld, een groep vrouwen zou een aanslag op onder meer de Notre Dame hebben voorbereid.

Jihad-feminisme

In mei 2015 kwam aan het licht dat een vrouw haar man toestemming had laten geven een zelfmoordaanslag te plegen ‘in het geval Abu Bakr al-Baghdadi erom vraagt’. De mogelijkheid om ‘martelaar’ te worden, geeft mannen en vrouwen in het kalifaat meer autoriteit.

Dit soort acties laten volgens Charlie Winter, een onderzoeker voor antiterreurdenktank Quilliam, zien dat er sprake is van ‘jihad-feminisme. ‘Volgens mij is het geen indicatie dat IS hordes vrouwen het bevel geeft zelfmoordaanslagen te plegen’.