Cynische toon bij nieuwe ‘vage’ gesprekken over Syrië

15 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Het gesprek moet een 'regionaal karakter' krijgen - Foto: AFP

Opnieuw starten de Amerikanen en de Russen gesprekken over Syrië. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega spreken met elkaar in Lausanne.

Naast de twee bewindsmannen, zijn de buitenlandministers van Turkije, Iran, Irak, Saudi-Arabië, Qatar, Jordanië en Egypte aanwezig bij de vergadering op zaterdag, meldt persbureau Reuters.

Geen verwachtingen

‘Ik heb geen speciale verwachtingen van dit gesprek,’ zegt Lavrov. Ook de houding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is cynisch: dat verwacht geen speciale aankondigingen aan het einde van de dag. ‘Dit gaat opnieuw een heel moeilijk proces worden,’ aldus een woordvoerder.

Na het instorten van de Syrische wapenstilstand een aantal weken terug, hebben Amerikaanse officials naar eigen zeggen verschillende plannen beraamd. Ditmaal is het plan om de vredesgesprekken een meer regionaal karakter te geven. Volgens bronnen in Lausanne is de vergadering slecht voorbereid en vaag. De genodigden werden pas op het laatste moment bekendgemaakt. Om een echte doorbraak te forceren, moeten de Russen stoppen met het bombarderen van Aleppo, en moet Iran zijn grondtroepen terugtrekken: dat is veel om in een dag te bewerkstelligen, aldus de bron.

Hoop op nieuwe wapenstilstand

De hoop is dat er opnieuw een wapenstilstand wordt afgekondigd, in ieder geval voor Aleppo. De stad ligt al maanden onder vuur en de situatie voor burgers in de stad wordt steeds benarder. De verwachting is dan ook dat Amerika de Russen opnieuw zal vragen om de bombardementen te staken. De Russen houden vol dat ze het alleen op rebellen gemunt hebben in Aleppo, en beschuldigen de Verenigde Staten ervan te heulen met terroristen, aangezien de Amerikanen steun verlenen aan de ‘gematigde oppositie’, een gezworen vijand van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

De eerdere wapenstilstand viel uit elkaar, nadat een hulpkonvooi werd aangevallen. De Amerikanen wezen naar de Russen, maar die ontkennen de aanval te hebben uitgevoerd. Ook maakte de internationale coalitie een flinke blunder: die raakte naar eigen zeggen per abuis een Syrische legerpost met een luchtaanval, terwijl vermoed werd dat het om een terreurbolwerk ging. Sindsdien bekoelde de relatie tussen de Amerikanen en Russen nog verder, wellicht dat daar na zaterdag verandering in komt.