buitenland

Lavrov: ‘Syrische wapenstilstand valt aan alle kanten uit elkaar’

24 september 2016Leestijd: 2 minuten

Het Syrische bestand wankelt aan alle kanten, waarschuwt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Het staakt-het-vuren kan alleen succesvol worden met medewerking van iedereen, ‘en niet alleen door eenzijdige concessies van Rusland’.

‘Een staakt-het-vuren werkt alleen op collectieve basis,’ zegt Lavrov zaterdag in een interview met het Russische tv-programma Vesti.

Aanval op hulpkonvooi breekt bestand verder af

De deal is nog maar twee weken in werking, en is erop gericht om het vredesproces in Syrië sneller in gang te zetten. Het staakt-het-vuren, dat geldt voor alle partijen uitgezonderd terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS), moet ervoor zorgen dat humanitaire hulpkonvooien de bevolking in belegerde regio’s van Syrië kunnen bereiken. Ook hopen de Russen en Amerikanen uiteindelijk tot een militaire samenwerking te komen bij de bestrijding van IS en terreurgroep Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qa’ida.

Afgelopen maandag kreeg de wapenstilstand het zwaar te verduren, toen een hulpkonvooi van het Rode Kruis werd aangevallen, waarbij 20 mensen om het leven kwamen. Amerika wees met de vinger naar de Russen, waarna Lavrov herhaaldelijk oproepen deed tot een onderzoek naar het incident. Volgens hem waren er geen Russische of Syrische luchttroepen betrokken bij de aanval.

Ook beweren de Russen dat delen van de ‘gematigde oppositie’, een groep van rebellenmilities die gesteund worden door Amerika en de internationale coalitie tegen IS, zich bij het Al-Nusra-Front gevoegd hebben.

Luchtaanvallen op Aleppo

Daarbij voerden het Syrische leger, ondanks het bestand, zaterdag luchtaanvallen uit op de hevig belegerde stad Aleppo. De aanvallen richten zich op het oostelijke deel van de stad, dat in handen is van rebellenmilities die tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vechten. Er zouden 25 doden zijn gevallen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het Syrische leger boekte daarnaast ook een overwinning ten noorden van Aleppo, met de inname van het grote rebellenkamp Handarat. Het is de eerste grootste overwinning sinds het offensief op Aleppo begon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.