Rusland: ‘Geen gezeur meer’ van Amerika in Syrië

04 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Syrische regeringstroepen komen bijeen na een bombardement op een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo - Foto: AFP

Het besluit van de Amerikanen om het overleg met Rusland over Syrië af te breken, wordt hen niet in dank afgenomen. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan haar verplichtingen in Syrië niet na te komen.

Het gedrag van de Amerikanen schaadt de strijd tegen de jihadisten in Syrië, zegt Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, woensdag via persbureau TASS.

Pact met de duivel

Volgens de Russen oefent Amerika geen serieuze druk uit op de extremistische groepering Jabhat Fateh al-Sham. Die groepering geldt volgens Rusland en het Syrische regime van president Bashar al-Assad als terreurbeweging, maar wordt door de Amerikanen niet bestreden, luidt het argument. De Amerikanen willen zo graag een wisseling van het regime in Damascus, dat ze bereid zijn een pact met de duivel te sluiten, zegt het Kremlin.

Rusland beschuldigt Amerika vaker van het heulen met terroristen, niet in de minste plaats omdat de Verenigde Staten de ‘gematigde oppositie’ steunen. Ook hier is het verwijt van de Russen dat Amerika niet in staat is Jabhat Fateh al-Sham te scheiden van de gematigde rebellen.

Dreigement over Aleppo

Ivan Melnikov, de voorzitter van de Russische Doema, sprak zich dinsdag positiever uit over de patstelling met Amerika. Nu kan Rusland ‘de antiterroristische oorlog in Syrië zonder verder gezeur van de VS voortzetten,’ zei Melnikov. Volgens hem steunen de Amerikanen wanneer het ze uitkomt de terroristen in Syrië terwijl ze die samen met Rusland zouden moeten bestrijden.

De bloedige strijd in Aleppo, en de bijbehorende Russische bombardementen op die stad, waren voor Washington aanleiding om het gesprek met de Russen te staken. Volgens Amerika bombarderen Rusland en Syrië namelijk met opzet burgerdoelen, zoals ziekenhuizen.

Amerika dreigde Rusland afgelopen woensdag dat de Amerikanen de diplomatie met het land zouden verbreken, als Moskou en Damascus niet onmiddellijk stoppen met het bombarderen van Aleppo. In Washington zouden zelfs ‘militaire opties’ op tafel zijn gekomen. Later kwamen de Amerikanen wel weer terug op hun dreigende woorden. ‘De diplomatie ligt aan de beademing, maar is nog niet dood,’ was de mededeling. Maar Rusland reageerde anders dan de Amerikanen hoopten. Er gingen juist meer gevechtsvliegtuigen naar Syrië.

Volgens de presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov is het resultaat van de Russische luchtcampagne dat er nu geen ‘geen enkele terrorist, noch Islamitische Staat (IS) noch Al-Nusra, in Damascus zit’ – de hoofdstad en regeringscentrum waar Assad nog altijd in het zadel zit.