Krijgt Rusland te maken met ‘spierballenvertoon’ Amerika?

29 september 2016Leestijd: 2 minuten
Aleppo ligt grotendeels in puin - bron:AFP

Het feit dat de Syrische straaljagers, met steun van Rusland, Aleppo maar blijven bestoken, heeft kwaad bloed gezet bij de Amerikanen. Washington denkt na over een stevigere reactie op de acties van het Kremlin.

Daarbij zouden zelfs militaire opties op tafel komen, schrijft persbureau Reuters donderdag op basis van Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers. Verwoede diplomatieke pogingen hebben gefaald, en dus is het nu tijd om te kijken naar alternatieven.

De Amerikaanse president heeft simpelweg geen andere keuze, zeggen de officials. Of het ook echt om mogelijke actie tegen het Syrische regime gaat, is onzeker. Het was Obama immers die, toen Assad zijn ‘rode lijn’ overschreed, niet wilde ingrijpen. Tot dusver liet hij de Syrische dictator met rust.

‘Onmiddellijk stoppen met bombarderen’

De opties die zijn besproken, moeten nog worden voorgelegd aan de Amerikaanse president. Gisteren dreigde minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat zijn land alle contact en gesprekken met Rusland over een oplossing van het Syrische conflict stopzet – als Moskou en Damascus niet onmiddellijk stoppen met het bombarderen van Aleppo.

De voorbije week zouden bij luchtacties honderden burgerslachtoffers zijn gevallen. Kerry belde zijn Russische collega Sergej Lavrov – met wie het naar verluidt goed kan vinden – om de stevige boodschap van het Witte Huis over te brengen. Westerse politici beschuldigden het Kremlin zelfs van oorlogsmisdaden. In Moskou wordt alles ontkend.

Harde woorden na klappen bestand

De harde woorden komen nadat een wapenstilstand jammerlijk klapte, en een hulpkonvooi dat onderweg was naar noodlijdende burgers werd vernietigd. De Verenigde Staten houden Rusland daarvoor verantwoordelijk. Maar Moskou gaf gisteren al aan dat het terug naar de onderhandelingstafel wil, meldde BBC News.

Iran moet zich schamen voor misdadig optreden in Syrië, vindt Afshin Ellian. Lees deze blog hier >
Foto www.marcobakker.com

Er zijn inmiddels berichten dat de Russen zelfs een nieuw tweedaags bestand voor Aleppo willen voorstellen, zodat hulp de belangrijkste stad in het westen van Syrië kunnen bereiken. De afgelopen dagen is het leger van Bashar al-Assad flink opgestoomd in en rond Aleppo. De Amerikanen, die de in hun ogen ‘gematigde’ gewapende tegenstanders van Assad steunen, zien dat met lede ogen aan.