New York Times wil aanrandingsverhaal Trump niet rectificeren

13 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Trump noemt het verhaal van The New York Times 'compleet verzonnen' - Foto: AFP

Nadat Trump woensdag dreigde met een rechtszaak, weigert de Amerikaanse krant The New York Times een eerder gepubliceerd verhaal te rectificeren. De krant sprak met twee vrouwen die beweren decennia geleden te zijn aangerand door de Amerikaanse presidentskandidaat.

‘Complete onzin,’ aldus Trump zelf en zijn advocaten, die The New York Times een dreigende brief stuurden en een rectificatie eisten wegens laster.

Krant nodigt Trump uit in de rechtszaal

De krant neemt geen woord terug van het verhaal. De huisjurist van de krant wijst de claim af. ‘Niets in ons artikel heeft ook maar de geringste invloed gehad op de reputatie die de heer Trump zichzelf heeft bezorgd door zijn eigen woorden en daden,’ sneerde advocaat David McCraw namens de hoofdredactie. De krant ziet het naar eigen zeggen als een ‘democratische plicht’ om dergelijke informatie te publiceren.

De verkiezingsrace tussen Hillary Clinton en Donald Trump verveelt geen moment.Kom naar Elseviers derde verkiezingsavond!

Hij voegt eraan toe dat als er sprake is van een vuile roddel of als ‘Trump niet gelooft dat de vrouwen in kwestie een stem mogen hebben’, de krant hem ‘graag’ in de rechtszaal ziet.

Trump beschuldigt krant van smaad

‘Een lasterlijk verhaal,’ noemden Trumps advocaten het. Ze eisen rectificatie. Volgens hen is het ‘vooral vanwege de timing van het artikel duidelijk dat The New York Times hier uit politieke motieven handelt’. De krant sprak eerder steun uit voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Het verhaal verscheen woensdag. Twee vrouwen zeggen daarin decennia geleden te zijn aangerand door Trump. De inmiddels 74-jarige Jessica Leeds vertelde de krant dat ze meer dan 30 jaar geleden in een vliegtuig door Trump zou zijn betast. ‘Hij leek wel een octopus. Zijn handen waren overal,’ aldus de meest beeldende quote uit het stuk.

Trump steeds meer in het nauw

Het gebeurde in hetzelfde jaar als de vorige week gelekte uitspraken van Trump. Daarin zegt hij, duidelijk hoorbaar op een bandje, dat hij vrouwen ‘in hun poes wil grijpen‘. De 70-jarige Republikeinse presidentskandidaat moest zich daarvoor telkens verdedigen in het tweede debat met Clinton, afgelopen zondag. Dit was ‘kleedkamerpraat’, zei hij toen er door de presentatoren naar werd gevraagd. ‘Ik heb respect voor vrouwen. Ik heb dit soort dingen nooit gedaan.’

Rachel Crooks was in 2005 een 22-jarige secretaresse in Trump Tower in New York. Naar eigen zeggen kwam ze Trump tegen bij de lift en stelde zich voor. Hij schudde haar eerst de hand, en gaf haar vervolgens twee zoenen op haar wang en een derde (ongevraagd) op haar mond, aldus Crooks.

Trump reageerde op Twitter, en noemde het verhaal ‘compleet verzonnen’. Hij ligt de laatste tijd steeds meer onder vuur vanwege vermeende vrouwonvriendelijkheid