ESA: Marssonde Schiaparelli gecrasht en waarschijnlijk ontploft

21 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Impressie van de landingsparachute van de Schiaparelli - Foto: EPA

De Europese Marslander is waarschijnlijk van twee tot vier kilometer hoogte neergestort. Bij de klap is hij mogelijk ook ontploft.

Een Amerikaanse Marssatelliet heeft foto’s van de plek van de inslag gemaakt. De European Space Agency (ESA) meldde vrijdag dat de Schiaparelli is neergestort.

Het laboratorium moest afgelopen woensdag landen op Mars. Om 16.42 Nederlandse tijd ging hij de dampkring in en begon hij aan de zes minuten durende afdaling. Kort voor de landing ging het contact verloren, en sindsdien bleef het stil rondom de Marslander.

‘Het ziet er niet goed uit,’ zei missieleider Paolo Ferri woensdagavond al vanuit de controleruimte van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in het Duitse Darmstadt.

Remmotoren gestopt

Er wordt onderzoek uitgevoerd naar wat er precies misging, maar het lijkt erop dat de remmotoren te vroeg zijn gestopt. De remmotoren waren verantwoordelijk voor het afremmen van de Schiaparelli in het laatste deel van de afdaling, waarna hij zachtjes op het oppervlak moest landen.

Op de foto’s van de Amerikaanse Marssatelliet is onder meer de parachute te zien, die de lander eerder in de afdalingsfase gebruikte. Een kilometer noordelijker is een zwarte vlek van 40 meter lang en 15 meter breed te zien. Het is waarschijnlijk de plek waar hij is neergestort, met een snelheid van boven de 300 kilometer per uur.

Amerikaanse beelden van de crash van de sonde – Foto: AFP

De landing van het Schiaparelli-laboratorium was experimenteel had als doel om ervaring op te doen met het landen op de rode planeet Mars, wat volgens de ESA een ‘zeer complexe handeling’ is. De Marssonde vloog samen met satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars. De TGO-satelliet gaat op zoek naar gassen in de zeer ijle atmosfeer rond Mars én naar tekenen van leven op de planeet.

Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen. De Schiaparelli kon ook windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen meten.

Samenwerking met Rusland

Het had de tweede Europese Marslanding moeten zijn. De eerste poging in 2003 mislukte ook. Het ging toen om de Beagle 2, waarvan de zonnepanelen na de landing niet opengingen. Hierdoor kon de lander geen contact meer maken met de aarde.

Een Europese satelliet kwam woensdag wel in een baan rond Mars. De totale Marsmissie – met de lander, satelliet en verkenner, kost Europa ruim 1 miljard euro. Het project wordt in samenwerking met Rusland uitgevoerd. Daarmee is de ruimtevaart een van de weinige gebieden waarbij de Russen en het Westen goed met elkaar samenwerken.