Heeft sonde Schiaparelli landing op Mars overleefd?

20 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Impressie van de landingsparachute van de Schiaparelli. Foto:EPA

Lange tijd werd gevreesd dat de Europese Marssonde Schiaparelli haar doel niet had bereikt. Donderdagochtend werd duidelijk dat de sonde toch is aangekomen op Mars. Maar de vraag is of de Schiaparelli die landing heeft overleefd.

‘Het ziet er niet goed uit,’ zei missieleider Paolo Ferri woensdagavond vanuit de controleruimte van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in het Duitse Darmstadt. Vijftig seconden voor de geplande landing van de sonde viel het contact weg.

Nog genoeg open vragen

Op allerlei manieren probeerde de ESA in de afgelopen nacht een teken van leven te krijgen van de Schiaparelli. In een persconferentie donderdagochtend gaf de ruimtevaartorganisatie het verlossende woord: de sonde is geland. ‘Maar de landingstest geeft ons nog steeds een aantal open vragen die we nog moeten analyseren,’ zei ESA-directeur Jan Wörner volgens de BBC.

Of de sonde is gecrasht, of een zachte landing heeft gemaakt in het rode zand is dan ook nog niet duidelijk. Experts van de European Space Agency gaan door met het analyseren van de verkregen data uit verschillende Mars-satellieten die de landing van de sonde hebben gevolgd. Ook blijft de ESA contact zoeken met de Schiaparelli om eventuele signalen te kunnen opvangen.

Oefenen van Marslanding

De Schiaparelli had als doel om ervaring op te doen met het landen op de rode planeet Mars, wat volgens de ESA een ‘zeer complexe handeling’ is. De Marssonde vloog samen met satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De TGO-satelliet gaat op zoek naar gassen in de zeer ijle atmosfeer rond Mars én naar tekenen van leven op de planeet.  De landing van die satelliet verliep goed, waar de remmende parachute van de Schiaparelli volgens de ESA ‘niet goed genoeg werkte’.