Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president

23 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Terwijl de onthullingen over zijn vrouwenverleden maar blijven komen, probeert de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de aandacht te vestigen op zijn plannen voor Amerika. De tijd begint te dringen.

Met nog zestien dagen te gaan, moet het de Trump-campagne niet bevallen dat er vooral wordt gepraat over de vrouwen die Trump betichten van aanranding. Zaterdagnacht (Nederlandse tijd) probeerde de Republikein met een speech in Gettysburg – waar Abraham Lincoln zijn befaamde speech tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hield – de aandacht weer te vestigen op zijn eigen verkiezingsprogramma.

Een mix van Republikeinse plannen en typische Trump-voorstellen
In Gettysburg ging Trump uitvoerig in op nieuwe en oude plannen die hij heeft voor de eerste honderd dagen in het Witte Huis. Een selectie van de maatregelen:
– Medewerkers van het Witte Huis mogen geen lobbyist worden nadat ze vertrekken
– Er moet een maximaal aantal termijnen komen voor leden van het Huis van Afgevaardigden
– Betalingen aan klimaatprogramma’s van de Verenigde Naties moeten worden gestopt, en worden uitgegeven aan het verbeteren van de infrastructuur in Amerika.
– Handelsverdragen als NAFTA moeten worden heronderhandeld
– Er komt een muur aan de grens met Mexico, om illegale immigranten tegen te houden

Zo nu en dan klonk Trump presidentieel en optimistisch in zijn speech, een draai ten opzichte van de vele negatieve speeches die hij tijdens de campagne gaf. ‘We moeten boven onze dysfunctionele politiek staan, en het geloof en optimisme omarmen dat altijd een essentieel onderdeel is geweest van het Amerikaanse karakter,’ zei Trump. ‘Ik vraag jullie om grote dromen te hebben.’

Verbale aanvallen zijn nooit ver weg
Toch was Trumps verleden nooit ver weg en moest de Republikein een deel van zijn spreektijd gebruiken om onthullingen van boze vrouwen tegen te spreken. Het zijn allemaal ‘leugenaars’, zei Trump, die hij wil ‘aanklagen na de verkiezingen’. Hij haalde ook uit naar Amerikaanse media – ‘die willen dat ik er zo slecht en gevaarlijk mogelijk uit zie’ – en naar Clinton: ‘Ze probeert de geest van de kiezer te vergiftigen.’

De tijd begint te dringen voor Trump, die zaterdag beloofde de komende twee weken veel meer aandacht te geven aan zijn plannen voor het land. In een gemiddelde van landelijke peilingen staat hij ruim zes procent achter op de Democraat.