Vader aanslagpleger New York zei in 2014: ‘Mijn zoon is terrorist’

20 september 2016Leestijd: 3 minuten
Rahami (L) en politieagenten bij het apartement van zijn familie in Elizabeth, NJ - Foto: AFP

De bomaanslagen in New York en New Jersey worden door het Openbaar Ministerie nu toch als terreuraanslagen gezien. De terrorismetak van de Amerikaanse FBI zal zich dan ook richten op het verdere onderzoek.

Eerder zei gouverneur Andrew Cuomo van New York nog dat de verdachte Ahmad Khan Rahami geen banden heeft met een terreurcel.

Twee aanklachten

Door de aanslag in de populaire wijk Chelsea in New York raakten zaterdagavond 29 mensen gewond. Ook zou Rahami betrokken zijn geweest bij de bomaanslag in Seaside Park in New Jersey op zaterdag.

De 28-jarige Rahami is een Amerikaans staatsburger, en is geboren in Afghanistan. Hij zat eerder in de cel omdat hij weigerde een paar snelheidsboetes te betalen. Ook werd hij twee jaar geleden verdacht van een steekpartij, maar dat kon niet bewezen worden.

Er liggen inmiddels twee aanklachten tegen hem: hij wordt aangeklaagd voor poging tot moord op politieagenten, en voor illegaal wapenbezit met een onwettig doel. Er ligt nog geen aanklacht in relatie tot de bomaanslag. Er is 5,2 miljoen dollar borg voor hem geëist.

Vrouw van Rahami wilde ook naar Amerika

Volgens Amerikaanse media zou Rahami korte tijd rechten hebben gestudeerd. Kort geleden werd hij actief binnen de moslimgemeenschap. Volgens getuigenissen van zijn voormalige vrienden werd Rahami na een aantal trips naar Afghanistan ‘extremer’ in zijn geloof en de manier waarop hij zich kleedde. Zijn ouders waren volgens schoolgenoten wel altijd al religieus.

Daarnaast zou hij getrouwd zijn en een kind hebben: in 2014 zocht Rahami vanuit Pakistan contact met de Amerikaanse autoriteiten omdat hij problemen had zijn vrouw het land binnen te krijgen, omdat haar paspoort was vervallen. Autoriteiten informeerden hem dat ze haar paspoort moest laten vernieuwen om vervolgens een migrantenvisum aan te vragen, maar ontdekten later dat ze 35 weken zwanger was.

Hierna zouden ze haar hebben gevraagd te wachten tot na de bevalling om vervolgens een visum voor zowel haar als haar baby aan te vragen. De Amerikaanse FBI wil geen antwoord geven op de vraag of de vrouw van Rahami uiteindelijk naar de Verenigde Staten is gekomen of niet, meldt USA Today.

Vader waarschuwde in 2014 dat zoon terrorist was

Een ander opmerkelijk detail over Rahami komt van verklaringen van politieagenten. Zij zeggen in The New York Times dat de vader van Rahami in 2014 tegen de politie zei dat zijn zoon een terrorist was. De informatie werd vervolgens overgedragen aan het Joint Terrorism Task Force van de FBI, waarna de vader opnieuw werd ondervraagd. Hij kwam op zijn eerdere statement terug, en zei dat hij dat slechts zei omdat hij op dat moment boos was op zijn zoon.

Toch zijn er meer signalen van radicalisering. Bij zijn arrestatie op maandag werd eveneens een notitieblok aangetroffen met jihadistische teksten. Zo zou hij hebben opgeschreven dat hij ‘alle ongelovigen’ wilde doden, aldus een anonieme bron dichtbij het onderzoek.

De gebeurtenissen in New York en New Jersey – waar ook explosieven werden gevonden – spelen een rol in de campagnes voor de presidentsverkiezingen. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil dat de Amerikaan van Afghaanse komaf heel hard wordt gestraft. Deze man krijgt nu vast ‘room service’ in zijn ziekenhuisbed en ‘een uitstekende advocaat’, sneerde hij. Trump voorspelde dat de rechtszaak tegen Rahami vermoedelijk jaren zal gaan duren, en dat daarna mensen het gewoonweg zullen vergeten. Zijn straf zal niet zwaar genoeg zijn, denkt hij.