Dader aanslag New York opgepakt: dit weten we

19 september 2016Leestijd: 2 minuten
Rahami Foto: AFP

De politie in New York (NYPD) heeft een 28-jarige Afghaan opgepakt die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de bomexplosie zondag in de wijk Chelsea. De man heet Ahmad Khan Rahami.

epa05545422 A New York City Police emergency service heavy weapons officer guards close to the scene of an explosion on 23rd Street between 6th and 7th Avenue in the borough of Manhattan in New York, USA, early 18 September 2016. At least 29 people were injured by an earlier explosion which is under investigation. EPA/JASON SZENESNew York schrikt op van grote explosie: wat weten we?

Rahami, die door de autoriteiten werd beschreven als ‘bewapend en levensgevaarlijk’, werd maandagmiddag dankzij tips van een bewoner opgepakt in Linden, New Jersey, meldt onder meer The New York Times. De man lag te slapen in een portiek van een bar en trok een wapen toen de politie arriveerde. Bij de schietpartij raakten twee agenten gewond. Ook Rahami werd geraakt: op beelden is te zien hoe hij wordt afgevoerd door een ambulance.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De NYPD geeft aan dat de verdachte een Amerikaans burger is, geboren in Afghanistan. Khan, een moslim, stond volgens de FBI niet op een lijst met mogelijke terreurverdachten en werd niet gevolgd. Hij reisde volgens CNN de afgelopen jaren verscheidene keren naar Afghanistan. Rahami zou volgens Amerikaanse media rechten hebben gestudeerd voordat hij met zijn studie stopte. Op de middelbare school werd hij omschreven als de ‘clown van de klas’. Niet lang geleden zou hij actief geworden zijn binnen de moslimgemeenschap. Volgens een vriend bezocht Rahami een paar jaar geleden Afghanistan, maar tot een terreurcel zou hij niet hebben behoord. Dat zeggen althans de New Yorkse autoriteiten.

Mogelijk terreuractie met buitenlandse link

Rahami werd voor het laatst gezien in Elizabeth, New Jersey. Dat is de woonplaats van de Afghaan, die met zijn ouders in 1995 naar Amerika kwam. Elizabeth is tevens de plek waar een rugzak vol explosieven werd gevonden, gemaakt van granaatscherven en een snelkookpan. Op beveiligingsbeelden zou te zien dat Rahami die rugzak er neerlegde.

Uiteindelijk gingen die bommen niet af, een explosief in de wijk Chelsea in New York wel. Bij de explosie in Chelsea raakten zondag 29 mensen gewond. Er vielen geen doden. De gewonden zijn overigens allemaal weer thuis.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geïmproviseerde explosieven

‘Het is mogelijk dat het gaat om een terreuractie door iemand met buitenlandse contacten,’ zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, maar concrete aanwijzingen zijn daar nog niet voor gevonden. De gouverneur gaf eerder aan dat het ging om een gerichte bomexplosie, toen daar nog over werd gespeculeerd: ‘Een bom die in New York ontploft is natuurlijk een aanslag.’

De werkwijze van de dader zou in dat geval doen denken aan die van de aanslag op de marathon van Boston in 2013. Zij gebruikten een snelkookpan om een spijkerbom te maken. Ook was er zondag nog een mesaanval in een winkelcentrum in de staat Minnesota. Het ‘persbureau’  van IS, Amaq, beweerde in een verklaring dat de aanslagpleger ‘een soldaat van IS’ zou zijn.