Farage gaat op Europese toer: overal EU bestrijden

15 september 2016Leestijd: 2 minuten
Nigel Farage gaat op Europese toer. Foto: AFP

De Britse onafhankelijkheidspartij UKIP wil soortgelijke bewegingen in Europese landen gaan helpen in hun strijd tegen de Europese Unie. Aftredend leider Nigel Farage zal daarin een belangrijke rol gaan spelen.

‘Het geluid – dat het politieke establishment kan worden overwonnen – vaart wel in Europa,’ zegt Arron Banks tegen nieuwssite Politico. Banks geldt als een van de grootste geldschieters van de UKIP-partij.

Een leidende rol in Europa

De onafhankelijkheidspartij wil dat geluid sterker door Europa gaan verkondigen door middel van een campagne op het continent. Een intensieve samenwerking met soortgelijke groepen, zoals de 5-sterren-beweging van Beppe Grillo in Italië, moet ervoor zorgen dat het anti-EU gevoel in Europa groeit.

Nigel Farage, kopstuk van de succesvolle pro-Brexit campagne, zal eind deze week aftreden als leider van de onafhankelijkheidspartij. Het biedt hem de mogelijkheid een nieuwe rol binnen UKIP op zich te nemen. ‘Farage wil als zwevende ambassadeur door Europa gaan reizen,’ aldus Banks.

Meer gericht op het Verenigd Koninkrijk

Niet iedereen binnen de UKIP-partij is overtuigd van een leidende rol in Europa. Meerdere leden vinden dat de partij zich voorlopig op het Verenigd Koninkrijk en de Brexit moet blijven richten. ‘Het doel is om ons uit de EU te halen, maar voorlopig zitten we daar nog in,’ zegt Patrick O’Flynn, voormalig woordvoerder van de partij.

Douglas Carswell, het enige lid voor UKIP in het Britse parlement, vindt dat dat juist zijn partij kan leren van andere onafhankelijkheidsbewegingen in Europa, in plaats van andersom. Gezien de uitslag bij de laatste verkiezingen, waarbij UKIP slechts één parlementszetel wist te bemachtigen, ‘kunnen wij beter hun adviezen overnemen,’ zegt Carswell.

‘Diversiteit moet worden gevierd’

Maar Nigel Farage lijkt overtuigd van zijn nieuwe rol als ‘zwevende ambassadeur’. In juli al vertelde Farage dat hij maar wat graag door Europa wilde gaan reizen, kort nadat hij had gesproken op de Republikeinse Conventie van Donald Trump in Cleveland. ‘We zouden de diversiteit van onafhankelijke Europese staten moeten vieren, en ik ga alles doen om daarbij te helpen.’

Volgens Farage zou ‘Nederland een van de eerstvolgende landen kunnen zijn die uit de Europese Unie stappen.’ In april dit jaar was Farage al in Nederland. De politieke partij VoorNederland (VNL) haalde de Brit toen naar Volendam om te spreken over het Oekraïne-referendum.