Taliban eisen aanslag op christenen en rechtbank in Pakistan op

02 september 2016Leestijd: 2 minuten
Pakistaanse militairen patrouilleren bij de christelijke nederzetting aan de rand van Peshawar - Foto: AFP

Een meervoudige zelfmoordaanslag op een gerechtsgebouw en een christelijke wijk in Pakistan hebben vrijdagochtend aan minstens zeventien mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond.

Een meervoudige zelfmoordaanslag op een christelijke nederzetting in de buurt van de Warsak-stuwdam aan de rand van de stad Peshawar in het noordwesten van Pakistan vrijdagochtend kosten een bewaker en de vier daders het leven, meldt het Pakistaanse leger.

Christenen vaak het doelwit van Taliban

Jamaat-ur-Ahrar, een factie van de Pakistaanse Taliban eiste die aanslag op. Ook de andere zelfmoordaanslag, die op een rechtbank in Mardan, werd door deze beweging opgeëist. De twee plekken liggen zo’n 40 kilometer uit elkaar. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif zwoer daarop de terreur in het land aan te pakken. Volgens hem laten de aanslagen blijken dat er vooral ‘frustratie’ heerst bij terreurgroepen. ‘Ze krijgen geen plek om zich te verschuilen in Pakistan,’ zei hij in een verklaring.

Het land wordt vaak geplaagd door islamitische terreuraanvallen. Naast de Taliban is ook terreurbeweging Islamitische Staat (IS) daar actief. Niet zelden zijn christenen het doelwit van dit soort aanslagen. In maart kwamen nog 70 christenen om tijdens een ‘Paasaanslag’ van de Pakistaanse Taliban in Lahore.

Handgranaat en zelfmoordterroristen

Bij de rechtbank gooide de dader eerst een handgranaat naar binnen, en blies vervolgens zichzelf op. In en om het rechtsgebouw zijn inmiddels de lichamen geborgen van twaalf juristen, politieagenten en burgers, volgens hulpdiensten. Bij de aanslag raakten 52 mensen gewond.

In de christelijke nederzetting van Warsak openden belagers met bomgordels vroeg in de ochtend het vuur op veiligheidstroepen. Daarna ontstond een vuurgevecht waarin twee aanvallers werden gedood. De andere twee bliezen zichzelf op.

Bij deze aanval raakten twee militairen, een politieagent en twee bewakers gewond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De bewaker die omkwam bij deze aanslag maakte mogelijk zelf deel uit van de christelijke gemeenschap.