Pakistan maakt jacht op daders ‘Paasaanslag’ Lahore

28 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Politie bij het park in Lahore waar de aanslag werd gepleegd

De Pakistaanse autoriteiten zoeken handlangers van Taliban-militanten die zondagavond een zelfmoordaanslag pleegden in de stad Lahore. De aanslag werd op eerste Paasdag gepleegd en richtte zich specifiek op christenen.

Bij de aanslag kwamen minstens 70 mensen om en ongeveer 340 mensen raakten gewond, onder wie vooral vrouwen en kinderen die erop uit waren tijdens Pasen, meldt persbureau Reuters.

Kinderen

Pakistan is overwegend islamitisch, maar heeft een christelijke bevolking van meer dan 2 miljoen mensen. De aanslag gebeurde in een druk park in Lahore, waar veel mensen bijeen waren om Pasen te vieren. De aanslag geldt als de dodelijkste sinds een aanslag in 2014 op een school in de stad Peshawar, waarvan vooral kinderen het slachtoffer werden.

Jamaat-ul-Ahrar, een factie van de Pakistaanse Taliban, heeft de aanslag op zondag opgeëist. Eerder verklaarde de factie ook trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), om zich vervolgens toch weer aan te sluiten bij de Taliban.

Eerder op Elsevier.nl Afshin Ellian: ‘Raadselachtige Mullah Omar is dood, jihad gaat onverminderd door’

Actie

‘Christenen waren ons doelwit,’ zegt woordvoerder Ehsanullah Ehsan van Jamaat-ul-Ahrar. ‘Dit is ons bericht aan de premier dat we Lahore zijn binnengevallen’. De premier heeft bevestigd dat er ‘actie’ wordt ondernomen, al  specificeert hij niet op welke manier.

‘We moeten de moordenaars van onze onschuldige broeders, zusters en kinderen berechten en we zullen nooit tolereren dat deze beestachtige onmensen ons leven en onze vrijheid in het geding brengen,’ meldde een militaire woordvoerder op Twitter. Diezelfde woordvoerder meldt maandagochtend dat er enkele arrestaties zijn verricht en dat er beslag is gelegd op een aantal wapens.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lahore is de hoofdstad van Punjab, de rijkste Pakistaanse provincie, en wordt als de politieke en culturele hoofdstad van het land gezien. Onder meer het kantoor van premier Nawaz Sharif is er gevestigd.