‘Na parlementaire overwinning werkt Poetin aan KGB 2.0’

20 september 2016Leestijd: 2 minuten
Poetins partij won dit weekend 76 procent van de zetels in het parlement - Foto: AFP

De Russische overheid wil de bestaande veiligheids- en inlichtingendiensten gaan bundelen. De bedoeling is dat er een ‘super-agentschap’ wordt gecreëerd onder de naam Ministerie van Staatsveiligheid (MGB).

Het is dezelfde naam die werd gebruikt onder het regime van Josef Stalin, voordat de organisatie de naam KGB kreeg, schrijft de Russische krant Kommersant.

Regering bevestigt noch ontkent bericht

Onder het nieuwe ministerie moet de Russische geheime dienst FSB komen te vallen, evenals de federale staatsveiligheidsdienst FSO en de buitenlandse inlichtingendienst SVR.

Of het nieuwe ministerie in de maak is wordt niet bevestigd door officiële bronnen. Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, wil geen commentaar geven, maar een voormalige luitenant van de KGB noemt de creatie van de MGB ‘heel waarschijnlijk’. Ook staatsmedia als Russia Today maken melding van het bericht.

De reorganisatie van de veiligheidsdiensten zou volgens Russische media de bedrijfsvoering van opsporings- en veiligheidsdiensten ‘effectiever’ moeten maken, en is er specifiek op gericht om corruptie uit te roeien, ‘de nummer-1 staatsvijand van Rusland’.

MGB moet lijken op KGB

Volgens de Russische krant moet de reorganisatie voor de Russische presidentsverkiezingen in maart 2018 voltooid zijn. Het nieuwe ministerie zou sterk lijken op de KGB uit de tijd van de Sovjet-Unie. Poetin was zelf van 1975 tot 1990 in dienst bij de KGB, en wist zich op te werken tot luitenant-kolonel. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd de KGB opgesplitst in drie verschillende diensten.

Critici vrezen de uitbreiding van de macht die de MGB mogelijk met zich meebrengt. De onderzoeksdienst zou het grootste deel van bestaande strafzaken op zich nemen, waaronder corruptieonderzoeken.

De regerende partij van Poetin boekte dit weekend – zoals verwacht – een winst tijdens de parlementaire verkiezingen. De partij kreeg 76 procent van de 450 zetels in de Doema, terwijl er geen enkele oppositiepartij werd verkozen. Het is de grootste meerderheid die partij tot nu toe wist te bemachtigen.