#Brexit

Waarom houdt May haar Brexit-plannen geheim?

08 september 2016

De Britten krijgen geen ‘doorlopend commentaar’ over de Brexit-procedure, en moeten even afwachten wat het kabinet uit de onderhandelingen kan krijgen. Premier Theresa May kreeg de volle laag van critici omdat zij het Brexit-overleg ‘geheim wil houden’.

Tijdens het wekelijkse vragenuur aan de premier in het Britse Lagerhuis in Westminster, werd May woensdag aan de tand gevoeld over de Brexit-procedure. Omdat het overleg nog niet zo wil opschieten, komt de politicus onder druk te staan van onder anderen oppositiepartij Labour. 

‘Waas van geheimzinnigheid’

Ook vanuit Schotland kwam kritiek: de eerste minister van de staat, Nicola Sturgeon, haalde uit naar May. ‘Ze laat een waas van geheimzinnigheid rond het Brexit-proces hangen. Wij willen weten wat er gaande is.’ May houdt echter voet bij stuk. Ze wilde zelfs niet zeggen of ze ervoor wil zorgen dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de Europese interne markt.

Ondertussen groeit de onzekerheid onder de Britten. Het kabinet lijkt een ‘zachte Brexit’ te willen bewerkstelligen, maar concrete plannen voor het vertrek uit de EU blijven uit, voor zover bekend. Ook wordt het beroep op artikel 50 – waarna Groot-Brittannië twee jaar heeft om uit de Eruopese Unie te stappen – steeds uitgesteld.

‘Is dat alles?’

De door May aangestelde ‘Brexit-minister’ David Davis trachtte het Britse parlement maandag  uit te leggen wat de stappen zijn die Groot-Brittannië wil zetten richting het vertrek uit de EU. Na een toespraak van twaalf minuten, bleek de meest duidelijke zin: ‘Mensen willen natuurlijk weten wat Brexit dan zal betekenen. Simpel gezegd, betekent het dat Groot-Brittannië uit de EU zal stappen.’

‘Is dat alles?’ vroeg een parlementariër van de Schotse nationalisten. Ook Labour-politici eisen duidelijkheid van het kabinet: ‘De gebruiksaanwijzing van een tandenborstel heeft nog meer details,’ aldus een Labour-lagerhuislid op Twitter. May zal naar eigen zeggen het volk en de Britse politici op de hoogte houden, maar zij zal de wereld niet blijven voorzien van doorlopend commentaar. De reden dat het kabinet het op de hoogte houden van de Britse bevolking niet als prioriteit beschouwt, heeft dus waarschijnlijk veel te maken met het feit dat er nog weinig specifieke plannen zijn.

Tijdens de G20-top in China, gaf de premier wel aan dat ze niet alleen voorspoed verwacht. ‘We zien betere cijfers dan sommige mensen hadden verwacht,’ aldus May. ‘Ik ben optimistisch, maar we moeten ons ook voorbereiden op eventuele moeilijke tijden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.