Hongaarse anti-migratiecampagne leidt tot boosheid in EU

22 september 2016Leestijd: 2 minuten
Viktor Orban, rechts de folder waarin Europese steden 'no-go areas' worden genoemd. Foto: AFP

Een campagne van de Hongaarse regering stelt dat Europese steden als Londen en Marseille totaal onveilig zijn geworden, als gevolg van grootschalige migratie. Een reeks EU-landen eist opheldering van Hongarije.

De folders en posters worden gebruikt in aanloop naar het Hongaarse referendum van komende maand. Daarin kan de bevolking zich uitspreken over het EU-plan om migranten uit Italië en Griekenland over de rest van de Unie te verdelen. De regering van Orbán is daar fel op tegen.

De campagne waarschuwt dat er ‘honderden no-go areas’ zijn in Europa, zoals Londen, Brussel, Marseille, Berlijn, Stockholm en Kopenhagen. ‘Er zijn meer dan 900 plekken die de autoriteiten niet onder controle hebben. De normen van de maatschappijen kunnen amper in stand worden gehouden.’ De tekst impliceert dat dit het gevolg is van massa-immigratie naar die steden, en dat Hongarije zich daar tegen moet verzetten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dit zeg je toch niet over mede-lidstaat?
Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Zweden noemen de posters een ‘opzettelijke misrepresentatie’ van de werkelijkheid en hebben de Hongaarse regering om opheldering gevraagd. Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is de informatie ‘duidelijk onjuist. Er zijn geen gebieden in het Verenigd Koninkrijk waar de wetten van ons land niet gelden.’ Zweden noemt het ‘onbezonnen, dat dit wordt gezegd over een mede-lidstaat’.

Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zegt de kritiek niet te snappen. Alle beweringen zijn ‘gebaseerd op officiële rapporten van de politie en andere veiligheidsdiensten’, zegt hij tegen BBC Newsnight. ‘We willen gewoon geen no-go zones in Hongarije.’

Uit peilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Hongaren van plan is om het EU-herverdelingsplan weg te stemmen. Wel wordt het spannend hoeveel mensen naar de stembus zullen gaan. Oppositiepartijen hebben opgeroepen het referendum te boycotten, omdat ze vinden dat het een politieke show is van Orbán.