Boycotte paralympisch team Algerije wedstrijd tegen Israël?

12 september 2016Leestijd: 2 minuten
Israël is een van de favorieten om goud te winnen op de Paralympische Spelen. Foto: Twitter

Een vreemd verhaal: het Algerijnse goalbalteam mistte op de Paralympische Spelen de wedstrijden tegen Israël en Amerika door ‘logistieke problemen’. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) verdenkt de Algerijnen ervan de wedstrijd tegen de Israëliërs uit politieke overwegingen te hebben geboycot.

Afgelopen vrijdag had de Algerijnse ploeg moeten spelen tegen de Verenigde Staten, de dag erna tegen Israël. Beide dagen kwam het team niet opdagen, officieel omdat zeven spelers de bus naar het vliegveld hadden gemist. Ze hadden toen nog vijf dagen om een nieuwe vlucht naar Rio te regelen, maar dat zou zijn fout gegaan omdat er in Algerije een feestdag was.

De absentie van het goalbalteam, een balsport geschikt voor mensen met een visuele handicap, veroorzaakte vrijwel direct geruchten over een Algerijnse boycot. Het islamitische land is verwikkeld in een langdurig conflict met Israël en erkent de Joodse staat niet.

Comité kijkt naar mogelijke straffen
Reden genoeg voor het IPC om een officieel onderzoek te starten. ‘Vijf dagen om naar Rio te reizen, dat is een lange tijd. Je kan er binnen 24 uur zijn,’ zegt woordvoerder Craig Spence tegen de BBC. ‘Als dit, zoals veel mensen denken, een politiek protest is, kunnen we actie ondernemen.’

Een van de mogelijkheden is om het team uit het toernooi te zetten. Het zal sowieso moeilijk worden om de volgende ronde nog te bereiken; beide partijen gingen met een disciplinaire 10-0 verloren. ‘Doodzonde dat de politiek nu ook paralympische sport heeft geïnfiltreerd,’ reageerde de voorzitter van het Israëlische sportcomité Dani Ben Abu.

Zoveelste incident Spelen: Egyptische judoka weigert hand Israëliër

Vaker sportboycots tegen Israël
Het Algerijnse team ontkent de aantijgingen. ‘Waarom zou het team een toernooi boycotten waar zo hard voor is getraind, en waar de Algerijnse staat zoveel geld in heeft gepompt?’ vraagt woordvoerder Abdelkader Kelfat zich af tegenover persbureau AFP.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een team uit een islamitisch land tijdens een internationaal sportevenement weigert te spelen tegen Israël. Bij de afgelopen Olympische Spelen kwam de Egyptische judoka Islam el-Shehaby in opspraak, omdat hij weigerde de hand te schudden van zijn Israëlische opponent.