buitenland

Egyptenaren riepen judoka op: vecht niet tegen Israëliër

13 augustus 2016

Terwijl over de hele wereld boos werd gereageerd op de Egyptische judoka Islam el-Shehaby, omdat hij weigerde zijn Israëlische opponent de hand te schudden, blijkt het al heel wat dat hij überhaupt tegenover de Israëliër stond. Stemmen in Egypte riepen hem vooraf op zijn land ‘niet te schande te maken’.

Onder anderen de invloedrijke tv-presentator Mataz Matar van het islamitische kanaal Al-Sharq sprak al dagen over de naderende ontmoeting tussen el-Shehaby en Israëlische judoka Or Sasson.  ‘Zoon, pas op. Verbeeld je niet dat je Egypte blij kan maken met het verslaan van een Israëliër,’ zei Matar volgens Al-Arabiya. ‘Egypte zal erom huilen, je zal worden gezien als een verrader, iemand die de relaties met Israël wil normaliseren.’

Ook op sociale media werd druk gezet op el-Shahaby om niet deel te nemen aan de wedstrijd. ‘Je maakt de islam ten schande. Hoe kan je samenwerken met een land vol moordenaars,’ schreef een volger. El-Shehaby, die bekend staat om anti-Joodse idealen, wilde vooraf niet zeggen of hij zou vechten tegen Sasson. ‘De zaak ligt zeer gevoelig.’

Zoveelste incident Spelen: Egyptische judoka weigert hand Israëliër

Onderzoek naar actie, maar straffen lijkt lastig
Uiteindelijk stond de Egyptenaar gewoon op de mat, maar verloor hij van Sasson. Na de wedstrijd weigerde el-Shehaby een hand te geven aan zijn opponent.  De scheidsrechter riep de Egyptische atleet tot de orde, en beval hem terug te keren naar de mat. Daar deed hij uiteindelijk, onder boegeroep van het publiek, een zeer korte buiging.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het IOC en de internationale judobond hebben een onderzoek aangekondigd naar aanleiding van de actie, schrijft de Times of Israel . IOC-woordvoerder Mark Adams noemt de episode ‘onacceptabel. De olympische beweging moet gaan over het bouwen van bruggen, niet het verhogen van muren.’

Straffen wordt lastig, want el-Shehaby’s wedstrijd op de Olympische Spelen was meteen de laatste van zijn carrière. Volgens Nicolas Messner, een woordvoerder van de judobond, is het überhaupt al heel wat dat de wedstrijd doorging. In het verleden zegden sporters uit het Midden-Oosten wel vaker af, als ze tegen een Israëliër moesten.

Lankmoedig IOC zou anti­semitisme op Spelen moeten bestraffen, vindt Bram Hahn.Lees zijn commentaar hier >
2016-06-09 13:11:11 Israel's Gili Cohen (white) competes with Mauritius' Christianne Legentil during their women's -52kg judo contest match of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 7, 2016. / AFP PHOTO / Jack GUEZ

Verlies wordt gezien als een schande voor Egypte
Egypte heeft weliswaar een vredesbestand met Israël, maar veel mensen staan er vijandig tegenover de Joodse staat. Het is geen geheim dat antisemitisme welig tiert in het land, net als in andere Arabische landen overigens.

Op Egyptische legerradio werd het verlies van el-Shehaby van een sporter uit Israël opgevat als een schande. Verscheidene media gaven de schuld aan president Abdel-Fattah el-Sissi.

 

Olympische Spelen terug in de tijd >
         2000                     1984                      2008                   1984                     1980                   2012
     coca cola spelen      de zomer van 1928   olympische spelen 1984        olympische spelen goud

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.