#American Dreamers

Niet beïnvloedbaar? Clinton gaat controversieel buitenlands geld weigeren

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

The Clinton Foundation, opgericht door Bill, Hillary en Chelsea Clinton, zal geen geld meer uit het buitenland accepteren als Hillary wordt verkozen tot president. Het moet het beeld wegnemen dat de Clintons beïnvloedbaar zijn door belangrijke donateurs.

Bill Clinton heeft donderdag tegen de medewerkers van de Clinton Foundation vertelt dat hij zal opstappen in het geval dat Hillary president wordt, meldt The New York Times. Ook zal de stichting vanaf dat moment buitenlandse donaties en donaties van grote bedrijven weigeren.

07_WITHU_COVER.inddSpeciale editie In het Witte Huis Een onmisbare uitgave voor iedereen die is geïnteresseerd in de Verenigde Staten en de Amerikaanse politiek. Verschijnt eind augustus, maar is nu al hier te bestellen, voor 8,95 euro.

Contact tussen donateurs en Clinton-medewerkers scheppen problematisch beeld
De maatregel lijkt een reactie op toenemende kritiek rond de stichting. Uit een reeks mails naar buiten gebracht rondom Hillary’s e-mailschandaal blijkt dat donateurs in contact stonden met medewerkers van Hillary Clinton, toen zij minister van Buitenlandse Zaken was tussen 2009 en 2013.

Douglas Band, een belangrijke man binnen de Clinton Foundation, mailde twee medewerkers van het ministerie over een mogelijke afspraak met Gilbert Chagoury, een Nigeriaans-Libanese miljardair die miljoenen gaf aan de stichting. ‘Hij is een belangrijke man en de mensen in Libanon houden van hem,’ schreef Band. Trump reageerde fel afgelopen week en noemde de mailuitwisseling bewijs van pay-to-play: donateuren krijgen een plek aan de tafel.

Directe lijn naar het Witte Huis?
Het is niet de eerste keer dat de liefdadigheidsinstelling, die zich inzet voor zaken als gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het bestrijden van armoede en de effecten van klimaatverandering, in de problemen komt. Amerikaanse politici mogen alleen giften aannemen van Amerikaanse burgers, maar voor de stichting geldt dat niet.

De Clinton Foundation kreeg de afgelopen jaren bijvoorbeeld miljoenen aan donaties van buitenlandse regeringen, waaronder de Nederlandse. Dat leidde tot felle kritiek van vooral conservatieve Amerikanen, die de vraag stelden of de stichting geen directe lijn was naar het Witte Huis.

Nederland mocht nog steeds geld geven aan Clinton
Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken doneerde 4,4 miljoen euro aan de Clinton stichting, om boeren in Afrika te steunen. ‘Een kans voor Nederlandse bedrijven om nieuwe markten aan te boren,’ reageerde het ministerie vorig jaar.

Andere donaties kwamen onder meer van de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Brunei. De regels voor giften van regeringen werden daarop aangescherpt, al mocht Nederland nog steeds geld doneren. Hillary Clinton stapte vorig jaar, bij aankondiging van haar kandidatuur voor het presidentschap, al op als bestuurslid van de stichting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.