buitenland

Politie: dader steekpartij Londen was ‘geen terrorist’

04 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De 19-jarige man die woensdagnacht op vijf mensen instak in het centrum van Londen heeft vermoedelijk ‘alleen’ psychische problemen. De Londense politie gaat ervan uit dat het geen terreuraanslag was.

‘We sluiten terrorisme uit als motief van de aanval,’ meldt assistent-commissaris en tevens anti-terreurspecialist Mark Rowley van de London Metropolitan Police donderdagmiddag in een verklaring. Er zou geen bewijs voor terreur zijn. ‘Al het bewijs duidt op psychiatrische problemen,’ aldus Rowley.

Steekpartij was ‘spontaan’

Volgens de politie was de steekpartij een ‘spontane aanval’ en werden de slachtoffers willekeurig uitgekozen. Een 60-jarige Amerikaanse vrouw overleed aan de verwondingen die ze opliep tijdens de steekpartij. Later blijkt dat zij hoogleraar is aan Florida State University. Vijf anderen raakten gewond. In eerste instantie was het nog maar de vraag of het om terreur ging of om iemand met psychische problemen.

De dader, een Noorse Somaliër, begon rond half elf ’s avonds op mensen in te steken bij het centrale Russel Square, vlakbij de populaire uitgaanswijk Soho. Russell Square was ook een van de doelwitten tijdens ‘7/7’, de terroristische aanslag in 2005 die bekend staat als de London Bombings.

Het fatale slachtoffer werd ter plaatse behandeld, maar overleed later toch aan haar verwondingen. De gewonden, vier mannen en een vrouw, komen uit Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De dader is gearresteerd en zit in hechtenis.

Meer blauw op straat, ook in Londen

De Londense burgemeester Sadiq Khan roept inwoners op om alert te zijn, en om verdachte mensen of gedragingen te melden aan de politie. Sinds de vele terreuraanslagen in Europa, is er ook in Londen meer blauw op straat.

Een aantal uur voor de dodelijke steekpartij in Russel Square, meldde de Londense politiechef dat er zo’n 600 extra gewapende agenten worden ingezet in de Britse hoofdstad om de bevolking te beschermen tegen aanvallen.

Anti-terreuragenten waarschuwden eerder dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) mogelijk doelbewust mensen met psychische problemen ronselt voor radiaclisering, omdat die makkelijker in te zetten zijn als aanslagplegers. In december werd nog een man veroordeeld tot levenslang, omdat hij passagiers in een metrostation in Londen aanviel. Volgens de rechter leed de man aan paranoïde schizofrenie, maar zou hij mogelijk ook door ‘gebeurtenissen in Syrië’ zijn gemotiveerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.