#American Dreamers

Trump boos: wat gebeurde tijdens ‘onderonsje’ Clinton?

01 juli 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet reden om het emailschandaal weer op te rakelen. Hij wil opheldering over een ontmoeting tussen de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en minister van Justitie Loretta Lynch.

Clinton stond maandagnacht met een privévliegtuig op de luchthaven van Phoenix. Arizona, melden Amerikaanse media.

Vliegveld

Hij was net teruggekeerd van een campagnebijeenkomst voor zijn vrouw Hillary, die namens de Democratische partij mee wil doen in de race om het Witte Huis. Blijkbaar was Clinton op de hoogte dat ook de justitieminister met haar overheidstoestel op hetzelfde vliegveld stond.

Bill besloot, hoewel hij op punt van vertrek stond, uit te stappen, en voor ongeveer dertig minuten een gesprek aan te knopen met Lynch. Het onderonsje is pikant, omdat Hillary juist wordt onderzocht door de federale recherche FBI. Ze maakte als minister van Buitenlandse Zaken gebruik van een persoonlijke emailserver voor haar mailverkeer.

Mailwisseling door Amerikaanse bewindslieden moet beschikbaar blijven voor eventueel parlementair toezicht. Omdat Clinton als bewindspersoon haar eigen server bediende, zou ze niet aan die eis hebben voldaan.

‘Ongepast’

‘Het is ongehoord en ongepast,’ sprak Trump verontwaardigd bij ABC News. ‘Je hebt een enorm onderzoek naar e-mails en ze hebben een bijeenkomst zoals deze.’ Hij zei het allemaal ‘verschrikkelijk’ te vinden.

En het is ‘zo’n grote zaak dat zelfs de progressieve media flink uitpakken met dit verhaal’, aldus de Republikeinse presidentskandidaat. ‘Ik ben verbaasd dat Bill Clinton dit doet, maar ik was vooral erg verbaasd dat zij (Lynch) het deed.’

Lynch is zich van geen kwaad bewust. Het gesprek met Clinton zou onder meer over kleinkinderen zijn gegaan. Ook zou er zijn gesproken over golf en hun laatste reizen. Het onderzoek naar Hillary Clinton zou niet ter sprake zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.