Na uitroepen nieuwe verkiezingen Oostenrijk ligt weg open voor FPÖ

02 juli 2016Leestijd: 2 minuten
De Oostenrijkse presidentskandidaat Norbert Hofer, die de zaak aanhanging maakte Foto: EPA

De Oostenrijkse presidentsrace gaat onverwachts een derde ronde in, nadat het Constitutionele Hof de resultaten van de afgelopen verkiezing ongeldig verklaarde. De weg naar het presidentschap ligt open voor het rechtse FPÖ en zijn kandidaat Norbert Hofer.

Het was de FPÖ die na de verkiezingen in mei aan de bel trok. Het verschil tussen de winnaar, de linkse Alexander van der Bellen (72) en Hofer (45) bestond slechts uit zo’n 30.000 stemmen. Er kwamen uit het hele land meldingen binnen van misstanden, vooral bij het tellen van de stemmen die per post werden ingestuurd, waarna de verliezende partij naar het Constitutionele Hof stapte. Vrijdag kreeg FPÖ gelijk: de verkiezingen moeten over worden gedaan, waarschijnlijk in september.

Overwinning voor democratie
‘Het is geen reden om feest te vieren, maar ook geen reden om boos te worden, reageerde FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache na de uitspraak van de rechter. Het is vooral een overwinning voor de democratie, aldus Strache. Het betekent een nieuwe kans voor Norbert Hofer om de positie van president van Oostenrijk te veroveren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hofer zelf wilde weinig kwijt over de morele overwinning, behalve dat hij zich dit jaar ‘nog geen moment heeft verveeld’. Bij de eerste stemronde kreeg de welbespraakte politicus, die zich fel uitsprak tegen de grote migratiestroom, onverwachts de meeste stemmen en werden de traditionele partijen uitgeschakeld.

Die schaarden zich daarna achter Van der Bellen, een groene econoom. Van der Bellen zegt tegen de Oostenrijkse krant Krone optimistisch te zijn over de nieuwe stembusgang. ‘Als ik al een keer onder ongunstige omstandigheden heb kunnen winnen, moet dat ook een tweede keer lukken.’

Europese Unie
De komende campagne zal naar verwachting nog meer gaan over de toekomst van de Europese Unie en de plek van Oostenrijk daarin. Hofer, die van plan is opnieuw campagne te voeren, zegt zaterdag in een interview met RT dat Oostenrijk in principe het beste af is binnen de EU en hoopt dat een referendum als in het Verenigd Koninkrijk ‘niet nodig zal zijn’.

Er is een uitzondering, zegt Hofer, als Turkije wordt toegelaten tot de EU. ‘Dan moeten Oostenrijkers de kans hebben zich in een referendum erover uit te spreken.’