buitenland

Succes van FPÖ’s Hofer mokerslag voor gevestigde orde

23 mei 2016

Oostenrijk weet nog steeds niet wie zijn nieuwe president wordt. Norbert Hofer van de rechtse FPÖ ligt aan kop, maar of hij de verkiezingen van zondag heeft gewonnen, hangt af van poststemmen die vandaag worden geteld.

Hofer kan nog worden verslagen door Alexander Van der Bellen, de kandidaat van de Groenen. Pas wanneer de 900.000 poststemmen vandaag zijn geteld, weet Oostenrijk wie zijn nieuwe president is.

Gevestigde politiek

Wel is het duidelijk dat het Oostenrijkse volk klaar is met het politieke establishment. De enorme populariteit van Hofer ging vooral ten koste van de gevestigde orde. De middenpartijen hebben het al jaren moeilijk in West-Europa en de linkse Oostenrijkse coalitiepartij SPÖ is daarop geen uitzondering. Zo stapte Werner Faymann op als bondskanselier en SPÖ-voorzitter na het verlies van zijn partij tijdens de eerste verkiezingsronde.

2016-05-20 20:18:13 epaselect epa05319701 Right-wing Austrian Freedom Party (FPOe) presidential candidate Norbert Hofer holds a speech during his final election campaign rally at the Viktor Adler Markt in Vienna, Austria, 20 May 2016. Hofer secured 35 percent of total votes in the first round and will go head to head in the run-offs against Alexander Van der Bellen, supported by the Green Party, on 22 May 2016. EPA/CHRISTIAN BRUNAVerkiezingen Oostenrijk: wint FPÖ’s Norbert Hofer?

Dat de FPÖ zo’n mokerslag uitdeelt aan de gevestigde politiek, is geen verrassing. Hofer behaalde met 35 procent van de stemmen al een stevige overwinning in de eerste ronde. De charismatische Hofer kan het eerste rechts-nationalistische staatshoofd worden van een West-Europees land na de Tweede Wereldoorlog.

Populair

Vooral laagopgeleide en minder welgestelde Oostenrijkers steunen Hofer. Zij willen een einde aan de stroom migranten die hun land binnenkomt. Volgens Die Presse is het Hofer gelukt zich te presenteren als de presidentskandidaat voor het ‘gewone volk’, de Oostenrijkers die trots zijn op hun land en hun cultuur. Zo wil de politicus een ‘Oostenrijk eerst’-principe voor de arbeidsmarkt, verzet hij zich tegen de toenemende macht van Brussel en pleitte hij voor een einde aan ‘de invasie van moslims’.

Hofer tegenkandidaat Van der Bellen is juist pro-Europa. De 72-jarige presidentskandidaat van de Groenen is vooral populair in de grote steden en is van plan te investeren in het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.