Haatimam veroordeeld tot 20 jaar cel in Oostenrijk

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Haatimam Ebu Tejma preekt op YouTube Foto: screenshot YouTube

Woensdag is Mirsad Omerovic in Oostenrijk veroordeeld tot 20 jaar cel voor het ronselen van tientallen jihadstrijders voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Omerovic, die onder de naam Ebu Tejma preekt, wordt gezien als sleutelfiguur in het IS-propagandabolwerk van Oostenrijk.

De 34-jarige haatprediker van Bosnische afkomst, zou via YouTube tientallen mensen tussen de 14 en 30 jaar hebben ‘gehersenspoeld’ om jihadstrijder voor IS in Syrië te worden.

De YouTube-imam werd in 2014 in Oostenrijk gearresteerd, toen de Oostenrijkse autoriteiten op grote schaal actief terroristische netwerken aanpakten. Zijn proces loopt al sinds februari.

Sleutelfiguur IS-propaganda

Omerovic zelf is een Bosnische vluchteling, die na het uiteenvallen van Joegoslavië naar Wenen kwam. De afgelopen drie jaar woont hij met zijn acht familieleden in een appartement en leeft hij van de sociale bijstand en kinderbijslag.

Behalve in Oostenrijk, zou hij verder nog in het zuiden van Duitsland en in zijn thuisland Bosnië-Herzegovina actief zijn geweest met ronselen. De grote schaal waarop de imam IS propageerde, heeft hem de aanklacht van sleutelfiguur in IS-propaganda opgeleverd. Op basis daarvan krijgt hij nu twintig jaar cel.

IS in Bosnië

Nooit eerder is in Oostenrijk een geestelijke veroordeeld als aanstichter voor terreur en moord. In het land zijn meerdere processen gaande tegen jihadronselaars. Een andere verdachte heeft een celstraf van tien jaar gekregen voor het rekruteren voor IS en medeplichtigheid bij aanslagen in Syrië. Verder worden er 250 mensen verdacht van aan terrorisme gelinkte praktijken, van wie de meeste verdachten een Bosnische of Tsjetsjeense achtergrond hebben.

Het is niet voor het eerst dat zorgwekkende IS-gerelateerde berichten uit Bosnië komen: in 2015 berichtte de Daily Mirror dat IS in Bosnië grondgebied kocht om te gebruiken voor een trainingskamp voor jihadstrijders. Bosnië is voor IS-terroristen strategisch, omdat de terreurorganisatie daarmee voet zet in Europa en zich tegelijkertijd in de buurt van het Middellandse Zeegebied bevindt. Een van de kopers zou een andere Bosnische vluchteling en IS-fanaat, Harun Mehicevic, zijn.