FBI verwacht ‘ongekende uittocht terroristen’ naar Westen

29 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Islamitische Staat komt steeds verder in het nauw - broin:AFP

Als terreurbeweging Islamitische Staat eenmaal wordt verslagen, dan heeft het Westen er alsnog een groot probleem bij. Honderden radicale moslims die hebben gestreden voor het kalifaat zullen naar West-Europa en ook Amerika trekken.

Dat zijn de waarschuwende woorden van FBI-directeur James Corney tijdens een conferentie over internetveiligheid.

Eerdere aanslagen slechts een glimp

‘Op een bepaald moment komt er een ongekende uittocht van terroristen uit Syrië,’ zegt Comey. ‘De militaire coalitie zal erin slagen IS te verslaan, maar het gevolg zal zijn dat honderden extreem gevaarlijke mensen vluchten. Vooral naar West-Europa, maar sommigen zullen ook in Amerika uitkomen,’ voorspelde hij. De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zal proberen om elke terrorist uit te schakelen, maar ‘niet iedereen zal worden vermoord op het slagveld’.

Comey waarschuwde het Amerikaanse volk dat de aanslagen in Parijs en Brussel slechts een glimp zijn van het gevaar dat die uittocht met zich meebrengt, schrijft The New York Times. Hij vergeleek de huidige situatie met de vorming van Al-Qa’ida, nadat de mudjahedien in Afghanistan tegen de Sovjet-Unie vocht in de jaren tachtig, en geharder en extremer uit de strijd kwam. ‘Veel terroristen trokken weg uit Afghanistan,’ aldus Corney, ‘maar wat we nu zien is het tienvoudige’.

Nieuwe video van IS

IS heeft donderdag weer van zich laten horen via het propagandakanaal Amaq. De terreurbeweging publiceerde een nieuwe video naar aanleiding van de gijzeling en moord op een priester in een kerk in het Franse Saint-Étienne-du-Rouvray. Een van de terroristen, die de moord op de bejaarde priester Jacques Hamel op zijn geweten heeft, roept daarin alle moslims op het land te vernietigen.

Zowel de Franse politie als de veiligheidsdiensten wisten nog voor de moord op een priester dinsdag dat de tweede dader een potentieel gevaarlijke jihadist was. De 19-jarige Abdel-Malik Nabil Petitjean werd verdacht van banden met jihadistische netwerken. Lees meer>

Het is vooralsnog onduidelijk of de beelden authentiek zijn of in scène gezette propaganda. Het zou gaan om Abdel-Malik Nabir Petitjean, die zich in een ‘vooraf opgenomen’ filmpje rechtstreeks richt tot president François Hollande en premier Manuel Valls. ‘De tijden zijn veranderd. Jullie gaan doormaken wat onze broeders en zusters doormaken. We gaan jullie land kapotmaken. Broeders, ga op pad met een mes of wat dan ook en val hen aan, dood hen massaal,’ zegt de man op beeld.