EU zoekt manieren om geldkraan eurosceptici dicht te draaien

06 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Nigel Farage loopt door het gebouw van het Europees Parlement. Foto: AFP

Het moet moeilijker worden voor eurosceptische en populistische politieke partijen in het Europees Parlement om EU-fondsen te krijgen.

Dat schrijft Klaus Welle, secretaris-generaal van het EU-parlement, in een rapport dat de steun heeft van een reeks invloedrijke parlementariërs. Kleine partijen zouden de dupe zijn van de nieuwe regels rondom EU-financiering.

Drempel
Momenteel kan een politieke partij financiële steun vragen van het Europees Parlement als ze vertegenwoordigers hebben uit minimaal zeven lidstaten. Dat mogen ook parlementsleden uit nationale of regionale parlementen zijn.

Het plan is om zeker een minimum van zeven europarlementariërs aan te gaan houden, voordat een groep aanspraak kan maken op geld. Welle doet in het rapport zelfs de suggestie om een drempel van 22 EU-parlementariërs in te stellen.

Europese waarden
‘Een handjevol politici kan maar op zeer beperkt niveau iets toevoegen aan het Europese politieke bewustzijn en luisteren naar de wil van de burgers van de Unie, wat amper financiële steun rechtvaardigt,’ zo valt te lezen in het rapport.

Er wordt besproken of ook een autoriteit moet worden opgericht die per geval gaat kijken of de groep die geld vraagt, aan ‘Europese waarden’ voldoet. ‘We moeten voorkomen dat geld van het Europees Parlement wordt gebruikt door populistische partijen om te strijden tegen Europa,’ zegt een woordvoerder van de Europese Volkspartij (CDA) tegen nieuwssite Politico.

PVV
Het voorstel, waarover nog moet worden gedebatteerd en gestemd, zou in eerste instantie geen gevolgen hebben voor de twee grootste eurosceptische partijen in het EP, het Europa van Naties en Vrijheid van de PVV en het blok van UKIP-voorman Nigel Farage. Door de regels zou wel een groter deel van het budget beschikbaar worden voor de grootste partijen.

Het rapport werd opgesteld na berichten dat de extreemrechtse ‘Alliantie van Vrede en Vrijheid’ EU-geld gebruikte om anti-Europa demonstraties te organiseren in Zweden. Volgens EVP-leider Manfred Weber is die groep, van onder andere de Griekse partij ‘Gouden Dageraad’, een ‘verzameling van de ergste rechtse extremisten en neofascisten uit heel Europa’.