Deze Fransman leidt namens Juncker Brexit-overleg

27 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Michel Barnier is Junckers Brexit-man -bron:AFP

Jean-Claude Juncker is eruit wie namens de Europese Commissie de onderhandelingen over de Brexit gaat leiden. Het wordt, net als Juncker, een christendemocraat, de Franse ex-minister Michel Barnier.

Juncker heeft gekozen voor ‘mijn vriend Michel’, omdat ‘ik een ervaren politicus voor deze moeilijke taak wil’.

Barnier heeft een flink netwerk

De voorzitter van de Europese Commissie onderstreepte woensdag dat Barnier beschikt over een flink netwerk van contacten in de hoofdsteden en in het Europees Parlement. ‘Dat beschouw ik als een waardevolle kwaliteit voor deze functie.’ Barnier (65) begint op 1 oktober. De benoeming komt nadat de EU-regeringsleiders eind juni, de dag nadat de Britten per referendum voor een ‘brexit’ hadden gekozen, bepaalden dat de uittreding ‘orderlijk’ moet verlopen.

De Franse politicus zal de onderhandelingen daarover voorbereiden en leiden zodra de Britten Brussel officieel melden dat zij het zogenaamde artikel 50 willen inroepen. Dit artikel start de beëindiging van het EU-lidmaatschap – iets dat in de geschiedenis van de Unie nog niet is voorgekomen. Barnier was eerder EU-commissaris voor onder meer de Interne Markt en Financiële Diensten, en minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw.

Ontslagbrief

Overigens kan het begin van de Brexit-onderhandelingen nog wel even op zich laten wachten. De Britse regering was dusdanig onvoorbereid op een Britse keuze voor een Brexit, dat pas over een paar maanden de exit-procedure kan worden gestart. Juncker had het liefst gezien dat Groot-Brittannië zo snel mogelijk met een plan zou komen. Maar daar is de Britse overheid nog niet aan toe. Londen heeft nog een paar maanden tijd nodig om zich te positioneren, zei de Luxemburger eerder deze week tegen de Franse zender France 2.

Volgens Juncker is het aan de Britten om te beslissen wanneer de onderhandelingen worden gestart, want volgens artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, het verdrag dat de terugtrekking uit de Europese Unie regelt, moet Groot-Brittannië het vertrek uit de unie aankondigen en zo artikel 50 in werking laten gaan. ‘Ik had liever dat ze de ‘ontslagbrief’ zo snel mogelijk hadden opgestuurd, omdat ik dacht dat de Britten die uit de Unie wilden, zich daar ook op hadden voorbereid.’